Zagreb od danas ima prvi čuvani parking za bicikle!

, / 01.04.2014
Bicikl je sve popularnije prevozno sredstvo. Pogotovo kako postaje toplije. A to što se puno kradu - za dvije mlade poduzetnice bilo je dovoljno da pokrenu jedinstveni projekt! Zagreb od danas ima prvi čuvani parking za bicikle.

Olgica Lešić dugo biciklom nije bila u gradu. Tek danas opet jer ga napokon bez straha ima gde ostaviti. Jedan su joj u centru već ukrali.
Slična situacija Olgici se neće ponoviti. Tu je sad čuvani parking. O ljubimcima na pedale brine Bojan Babić, sad i službeno – čuvar bicikala.
“Uzimam njihove bicikle, pazim na njih da su na toplom i suvom, dok se vlasnici ne vrate. Dajem i dodatne usluge, sitne popravke, zamenu guma ako se probuše”, kaže Bojan.
Za dve kune (oko 30 dinara) po satu, izbegne se vezivanje lanaca ili traženje slobodnog mesta za parkiranje bicikla.
Osnivači parkirališta za bicikle veruju da će priča postati hit, prostor koji trenutno prima 100-tinjak bicikala će morati da se dodatno proširi.


“Mislimo da je Zagreb zaživeo u tom nekom smeru, zdrav način života koji se praktikuje u europskim gradovima i da je Zagreb jedan od njih”, izjavila je vlasnica parkirališta za bicikle Maja Pleša.
Kad su sva mesta u gradu popunjena, vežu iz svuda gde je to moguće. Za ograde, uličnu rasvetu ili se samo naslone na zid.
Mnogi se nađu na putu kradljivcima bicikala. Godišnje se samo u Zagrebu ukrade više od pet stotina. Procena je da se u Zagrebu inače vozi preko 100 hiljada bicikala. Tako da ko ih ne želi vezati, sad ih ima gde ostaviti, ako treba i celu noć.

Izvor: RTL          Foto: vecernji.hr

Komentari