Otvoren parking za bicikle na Vračaru

JKP "Parking servis" je danas otvorilo parking za bicikle novog "П" profila u blizini zgrade Opštine Vračar, prvi od 32, koliko će biti postavljeno širom grada, na inicijativu beogradskih udruženja biciklista.

Gradski menadžer Goran Vesić i član Gradskog veća Dragomir Petronijević obišli su danas novopostavljeni parking za bicikle, koji je urađen zahvaljujući angažmanu Javnog komunalnog preduzeća “Parking servis” i Sekretarijata za saobraćaj.

Parking se nalazi u Njegoševoj ulici, na platou između Kalenić pijace, opštine Vračar i parkirališta “Viška”. Događaju su prisustvovali i direktor “Parking servisa” Andrija Čupković, kao i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović i predstavnici udruženja biciklista.

Goran Vesić je istakao da sve radi u dogovoru sa udruženjima biciklista, koji su i inicirali postavljanje ovih parkinga.

– Grad se trudi kada god može da izađe u susret građanima. Participacija građana u donošenju odluka je važna i to je politika grada – rekao je Vesić.

Primer za to su brojne lokacije u gradu, koje su uređene na zahtev građana, poput Skvera Mome Kapora, ugla Novopazarske i Topolske koji upravo počinje da se radi, ili nedavno otvorenog urbanog džepa u blizini Žičke ulice.

Dragomir Petronijević je pojasnio da se sve odluke donose pošto se najpre konsultuju sugrađani, a potom se sprovode u dela.

– Nastavljamo i da širimo bicilističke staze u gradu, pa će tako Beograd dobiti prvu pešačko-bicilističku ulicu Kneginje Zorke, a staze će se raditi i u Ruzveltovoj, Bulevaru oslobođenja i na putu do Avale. Na taj način se razvija ekološka svest kod ljudi, ali i pravi zdravija životna sredina – naglasio je Petronijević.

Andrija Čupković je precizirao da se počelo od Vračara, ali da će se parking za bicikle naći na čak 32 lokacije u gradu. Na više od 50 lokacija zameniće se stari “češljevi” novim “П” profilima jer su to tražili iz udruženja biciklista.


Novi “П” profili biće postavljeni, između ostalog, kod Filozofskog i Filološkog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Pravnog fakulteta, Prve beogradske gimnazije, Vukovog spomenika, Zoološkog vrta, na Trgu Republike, to jest na lokacijama gde je frekventnost biciklista velika.

Novi parkinzi za bicikle biće do 1. aprila postavljeni na lokacijama, koje su određene Projektom mikrolokacije za odabrani tip parkirališta, a uz saglasnost Sekretarijata za saobraćaj i Uprave grada Beograda. Parkinzi ovog tipa su stabilniji od češljeva za bicikle, jednostavnijeg izgleda i ne zauzimaju mnogo mesta. Fiksirani su za podlogu, to jest asfalt, a bicikl se zaključava za ram, a ne samo za točak, što smanjuje rizik od krađe ili oštećenja.

Postavljanjem novih “П” profila za bicikle JKP “Parking servis” se aktivno priprema za predstojeću sezonu akcije “Parkiraj i bicikliraj”, koja počinje  1. aprila.

Izvor: Blic.rs

Komentari