Za bicikliste nova staza do jeseni

, / 12.03.2019
Interreg-IPA Programom prekogranične saradnje Mađarska-Srbija

Savremeni razvojni projekat za ovu regiju „Opti-bike”, za građane koji koriste  bicikle, realizuje se u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a ima cilj da unapredi i optimizuje saobraćaj u pograničnoj zoni – planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza.

Popularizacija biciklističkog saobraćaja nekim građanima je omiljena, a zajednički projekat dveju država jača i svest o zdravom načinu života i ekološkom shvatanju. Inicijatori projekta kažu, da je to i bezbedna alternativa u saobraćaju, te da investicija doprinosi i prevenciji saobraćajnih nezgoda i povećanju bezbednosti u saobraćaju, što će uticati i da bude više turista, koji saobraćaju biciklom.

Mr. Akoš Ujhelji, član Gradskog veća za privredu i menadžer „Opti-bike” projekta podseća za Nove Subotičke novine, da je Grad Subotica nosilac tog projekta.

„ Uz nosioca projekta, lokalna samouprava opštine Ašothalom i grada Tompa iz Madjarske, partnerska su naselja u realizaciji investicije. U Subotici će se osim postojećih 37,4 km biciklističkih staza, do kraja projekta u dve faze izgraditi još 8 km”, kaže Ujhelji.

On objašnjava, da će u prvoj fazi, 3 km biciklističke staze voditi do graničnog prelaza Kelebija i priključiće se na postojeću, koja vodi pored puta Edvarda Kardelja.

„U drugoj fazi, izgradiće se biciklistička staza u dužini od 5 km, koja će za saobraćaj biciklista povezati naselja Bački Vinogradi i Ašothalom. Važno je napomenuti, da će u okviru projekta biti izrađena planska dokumentacija za mrežu biciklističkih staza u Subotici, ukupne dužine oko 25 km”, objašnjava Ujhelji.

Ističe i da se ta investicija realizuje od oktobra 2017. do kraja septembra 2019. godine.

„Ukupna vrednost Prekograničnog Interreg IPA CBC HU-SRB projekta iznosi približno 2.566.000 EUR, od toga EU donacija iznosi 2.181.000 evra. Ukupan budžet grada Subotice iznosi 810.000 eura, od toga donacija 688.800 eura, a sopstveno učešće 121.500 eura”, kaže mr. Akoš Ujhelji.

Ideja projekta je i da meštani tri pogranične opštine izbegnu, kretanjem biciklima, gužve na srpsko mađarskim graničnim prelazima.

Prekograničnim Interreg projektom, grad Subotica (Bački Vinogradi, Kelebija) sa srpske i opštine Ašothalom i Tompa, sa mađarske strane, biće povezani sa 18 kilometara novih biciklističkih staza, najavljeno je još krajem decembra prošle godine u Gradskoj kući, gde je projektni tim „Opti-Bike“ sumirao dosadašnje aktivnosti i izneo planove projekta „Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni-planiranje i izgradnja biciklističkih staza“.

Ujhelji kao menadžer projekta naglašava, da je cilj i optimalizacija saobraćaja u pograničnoj zoni.

„Zaštita životne sredine je bitna tačka ovog projekta, a pored toga građani će, u najvećim gužvama moći biciklom da prelaze granicu i da ne čekaju. Sve ide po planiranoj dinamici i biće završeno do kraja septembra 2019. godine.“

Ističe se i da je projekat višestruko vredan građanima obe zemlje.

Laslo Veh, gradonačelnik Tompe, ističe da „veći broj ljudi iz Srbije radi u Tompi i Kelebiji, pa će im to olakšati dolazak na posao, a Grad će se tako povezati sa biciklističkim stazama prema Baji i Segedinu, što pospešuje turizam.“

Laslo Torockai, gradonačelnik Ašothaloma kaže, da se radi o stotinu kilometara uvezivanja u sistem biciklističkih staza u našem regionu, što će biti jedinstvena turistička ponuda za Evropljane”.

Kako je najavljeno na skupu partnera u Subotici, vožnja novim biciklističkim stazama očekuje se na jesen 2019. godine.

„Razvoj saobraćaja koji doprinosi očuvanju okoline, meštanima će obezbedi život u čistom okruženju, a putovanja će biti prilagođena ekološkim načinima saobraćaja. Širenju navike korišćenja bicikla baza je i stvaranje uslova za bezbedan saobraćaj biciklista. Ova investicija doprinosi i prevenciji saobraćajnih nezgoda, povećanju bezbednosti u saobraćaju, većem broja turista koji saobraćaju biciklom, kao i jačanju svesti o zdravom načinu života i ekološkog shvatanja”  zaključci su sa zajedničkog skupa.

Izvor: subotickenovine.rs / Nada H. Karanović

Komentari