Kako će srpsko-mađarske biciklističke staze uticati na život ljudi

, / 18.08.2017
Evropska unija je odobrila srpsko-mađarski projekat optimizacije prekograničnog saobraćaja izgradnjom biciklističkih staza između Subotice i dva naselja u Mađarskoj. Ekipa RTS-a istraživala je kako će to uticati na život ljudi u pograničnom pojasu.

Bicikl je omiljeno prevozno sredstvo na severu Bačke i jugu Mađarske. Tu Äčinjenicu iskoristili su Subotica i naselja Ašothalom i Tompa u Mađarskoj, jer im je odobreno 2,2 miliona evra iz Brisela za biciklističke staze koje će povezivati ta mesta.

Akoš Ujhelji iz Subotice, rukovodilac projekta, kaže da tim projektom žele da povećaju bezbednost saobraćaja biciklista u tom regionu.

“Želimo da unapredimo turizam i želimo da smanjimo vreme čekanja na graničnim prelazima Kelebija i Bački Vinogradi”, kaže Ujhelji.

U naselju Kelebija, kraj istoimenog graničnog prelaza, kažu da su odobrena sredstva plod petogodišnjeg mukotrpnog rada na izradi i realizaciji projekta kojim će to naselje i Bački Vinogradi za dve godine dobiti osam kilometara nove biciklističke staze.

Ištvan Antal, predsednik Mesne zajednice Kelebija, kaže da će lakše i brže prelaziti granicu pošto kolima nekada treba mnogo čekati, a sa biciklom to prođe “začas”.

Biciklisti iz Kelebije raduju se novoj stazi, jer je kolovoz prema graničnom prelazu Kelebija često opterećen kolonama automobila i kamiona.

“Stanujem nedaleko od granice i uvek idem biciklom preko, a sada će biti još bolje, verovatno”, kaže Siniša Anđelković, stanovnik Kelebije.

Novom biciklističkom stazom pored Kelebijskog puta ljubitelji dvotočkaša će brže i bezbednije stizati do prijatelja i rodbine u Mađarskoj.

Izvor: www.rts.rs

Komentari