Studija: Svet vožnjom bicikla može uštedeti 700 miliona tona štetnih gasova

, / 15.09.2022
Svet bi emitovao skoro 700 miliona tona štetnih gasova manje svake godine, više od godišnjih emisija Kanade, kad bi se svi vozili biciklom, pokazalo je novo istraživanje.

Sektor saobraćaja trenutno je odgovoran za gotovo četvrtinu emisija gasova sa efektom staklene bašte izgaranjem goriva, piše agencija Frans pres. Polovina tih emisija dolazi od automobila, a očekuje se da će se potražnja za saobraćajem do sredine ovog veka utrostručiti.

U pokušaju dekarbonizacije saobraćaja vlade i industrije okrenule su se električnim vozilima. Samo prošle godine prodato ih je 6,75 miliona. Broj prodatih vozila prati se i objavljuje svake godine. Teže je pratiti proizvodnju i prodaju mnogo starijeg vozila s niskom emisijom štetnih gasova – bicikala.
Kina proizvodi najviše bicikala

Međunarodna grupa istraživača sada je napravila prvu bazu podataka o vlasništvu i upotrebi bicikala po državama, koristeći se statističkim modelovanjem kako bi se upotpunili nedostaci u informacijama.

Pokazalo se da je proizvodnja bicikala između 1962. i 2015. godine prestigla proizvodnju automobila. Više od dve trećine od 123 miliona bicikala proizvedenih 2015. odnosi se na Kinu.

U časopisu “Communications Earth and Environment” naučnici su pokazali da je posedovanje bicikala po pravilu veće u bogatijim zemljama, ali tamo se više koriste i automobili. To pokazuje da velik broj bicikala ne znači nužno i veliku upotrebu tog vozila.

Među 60 država uključenih u istraživanje, bicikli se za putovanje koriste u samo pet odsto slučajeva. Nekim državama jednostavno manjka bicikala, a u drugima, gde ih ima puno, oni se koriste za rekreaciju, a manje kao sredstvo prevoza.

Danci i Holanđani mnogo voze bicikle

Kad bi svi putovali na posao kao Danci, koji dnevno u proseku na biciklu pređu 1,6 kilometara, svet bi mogao da emituje oko 414 miliona tona ugljen dioksida manje svake godine, izračunali su naučnici. To odgovara godišnjim emisijama Velike Britanije.

Opet, kada bi svi vozili bicikle koliko i Holanđani, koji dnevno pređu 2,6 kilometara, svet bi uštedeo 686 miliona tona.

“Svetska probiciklistička politika i razvoj infrastrukture omogućili bi prelaz na holandski i danski način i doveli do značajnih, zasad neiskorišćenih dobrobiti za klimu i zdravlje”, napisali su autori.

Oni smatraju da ta dvostruka korist zahteva bolje prikupljanje podataka o biciklima i da postoji hitna potreba za promovisanjem održive upotrebe bicikala putem politike podrške, planiranja i razvoja infrastrukture.

Glavni autor studije Gang Liu, profesor na Departmanu za zelenu tehnologiju Univerziteta Južne Danske, rekao je da je istraživanje pokazalo da bicikli u budućnosti imaju važnu ulogu u smanjenju karbonskog otiska globalnog saobraćaja. Liu ističe da za promene u saobraćaju nije nužan samo tehnološki napredak.

“Potrebne su i strategije za promene potražnje, poput alternativnih obrazaca mobilnosti, zajednički prevoz, prevoz na zahtev i deljenje vožnji, kao i zamene automobila na kratkim udaljenostima vožnjom bicikla.”

Izvor: 021.rs

Komentari