Biciklom od Novog Sada do Begeča – Nova staza vredna 95 miliona dinara, deo međunarodnog koridora

, / 06.05.2019
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novog Sada realizovala je projekat izgradnje biciklističke staze Novi Sad-Begeč, sa ciljem unapređenja i razvoja biciklističkog saobraćaja, kao i turističkih potencijala grada.

U prvoj fazi projekta, koja je realizovana 2017. godine, izvedeni su radovi od Dunavske ulice u Futogu do izlaska iz Futoga prema Begeču, i to u dužini od 1.727 metara. Ovu investiciju finansirala je Republika Srbija, posredstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Druga faza izgradnje biciklističke staze završena je tokom 2019. godine i obuhvata deonicu od izlaska iz Futoga do Obalske ulice u Begeču, u dužini od 4.548 metara. Ovaj deo staze zajednički finansiraju Ministarstvo i Grad Novi Sad.

“Ovaj projekat nas je koštao 95 miliona dinara, ukupno za obe faze, s tim da je prvu fazu finansiralo isključivo Ministarstvo, 25 miliona dinara, a za ovu drugu deonicu, vrednu 70 miliona, Grad je dao 40, a Ministarstvo 30 miliona dinara. Uprava za investicije i građevinsko zemljište već priprema projektnu dokumentaciju za naredne faze”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Deonica Novi Sad–Begeč je svojim manjim delom trasirana kroz urbanu zonu, dok najvećim delom vodi po kruni odbrambenog nasipa od Dunava i prostire se od Dunavske ulice u Futogu do Obalske ulice u Begeču. Dužina tog sektora iznosi 6.275 metara, a širina biciklističke staze je tri metra.

Ministar Rasim Ljajić je istakao da će bez ikakve sumnje, ovaj deo koji staze koji se gradi biti kičma biciklističkog saobraćaja u Srbiji u narednim godinama.

Radovi na izgradnji biciklističke staze Novi Sad-Begeč nastavljaju se i u narednom periodu, i trenutno je u toku izrada inovacije tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze od Ulice Sime Matavulja do Dunavske ulice u Futogu. Ova deonica je duga je 10.573 metra.

Ova investicija deo je projekta Evropske biciklističke federacije kojim se razvija 14 međunarodnih biciklističkih koridora u mrežu koja pokriva čitav evropski kontinent. Biciklistička staza Novi Sad-Begeč pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, koridoru Euro Velo 6, od Atlantika do Crnog mora.

Izvor: blic.rs

Komentari