BICIKL ZA SVE: Loznica obeležila Svetski dan bicikla

Uspostavljanje servisa javno dostupnih bicikala (SJDB) u Loznici počinje uskoro, povodom 3. juna, Svetskog dana bicikla predstavljen je prvi držač za takve bicikle postavljen na gradskom šetalištu, u blizini prostorija Turističke organizacije grada. Sa željom da se u gradu omasovi i razvija bicilistički saobraćaj pre četiri meseca je gradska uprava o SJDB potpisala ugovor sa Planinsko–biciklističkim društvom (PBD) "BicikLO" i sada je na pragu početka njegovog funkcionisanja.

Tri rampe za bicikle koji će biti dostupni u SJDB postavljene su osim u Loznici i u Tršiću i Banji Koviljači, a prema rečima zamenika gradonačelnika Marka Vidića, bicikli su trenutno samo na šetalištu. Za sada ih je nabavljeno dvadeset, a biće još deset koje će u početku rada SJDB građani koristiti besplatno.

– Želimo da utičemo na svest građana da što više koriste biciklo kao prevozno sredstvo i tako probamo smanjiti saobraćajne gužve u gradu. SJDB je prvi korak ka tome i pokrenućemo ga narednih dana. Plan je da ovakve rampe postavljamo u zonama gde su parkirališta kako bismo omogućili građanima da umesto vozila za prevoz koriste bicikl čime bismo rasteretili centar Loznice od saobraćajnih gužvi, ali i zagađenja – rekao je Vidić i apelovao na Lozničane da kad god mogu koriste bicikla.

Miloš Đuričić, predstavnik PBD ’’BicikLO’’, kaže da je uspostavljanje ovakvog sistema kompleksno i da je Loznica je jedan od prvih gradova Srbije koji to čini.

– Osnovni je motiv da se bicikl ne tretira samo kao sportski rekvizit već i kao sredstvo svakodnevnog prevoza. Odlučili smo se da zajedno sa gradom ponudimo prvo deset bicikala da se sistem uhoda, vide njegove mane i koristi da bi se kasnije broj bicikala uvećao, a SJDB postao potpuno funkcionalan. Bicikli su spremni kao i prvi držači, veb sajt za njihovo rentiranje je urađen, postoje svi preduslovi za uspostavljanje SJDB i nadamo se da će on zaživeti – kaže on.

Loznica želi da biciklizam zaživi, formirana je radna grupa za izradu biciklističkih staza, ali i obeležavanje biciklističkih putanja kroz postojeće gradske ulice što će početi tokom godine. Grad ima 2.300 metara biciklističke staze u prigradskom naselju Klupci, između grada i Tršića, oko kilometar i po duž Ulice Republike Srpske ka graničnom prelazu Trbušnica, a treća staza je na Lagatoru, duž Bulevara patrijarha Pavla, od oko 800 metara. To su jedine staze odvojene od kolovoza, ali je problem što nisu povezane.

U lokalnom budžetu je planirano 80 miliona dinara za izgradnju pešačko-biciklističke staze od valjevskog puta do centra Tršić duge 3,6 kilometara, ali još nisu pribavljene sve saglasnosti. Taj projekat ide na eksproprijaciju i od njega se nije odustalo. Namera grada je da uskoro Tršić i Banja Koviljača, preko Loznice, budu povezani i biciklističkim stazama.

Izvor: kurir.rs      Foto: kurir.rs / T.I. 

Komentari