Rajović 19, Erićeva 39. na evropskom drumskom prvenstvu u Švajcarskoj

/ 14.07.2014
Na Evropskom drumskom prvenstvu u švajcarskom Nionu, srpski predstavnici u kategoriji juniora Dušan Rajović i Jelena Erić zauzeli su u svojim trkama 19, odnosno 39. mesto.

Biciklista CCN Metalca iz Kraljeva imao je verovatno najbolje nadmetanje na velikoj međunarodnoj sceni. Staza duga 126 kilometara veoma je odgovarala Rajoviću sa dva uspona, prvim blažim od dva do šest procenata nagiba, i drugim kraćim ali kosine od pet do devet procenata. Bilo je i zahtevnih krivina na spustu sa uzanim delovima trase od svega tri metra širine. Od takmičara se tražila odlična tehnika vožnje. Bio je na vrhu glavne grupe od trećeg do pretposlednjeg kruga. U poslednjem se izdvojila petorka iskoristivši taktiziranje favorita. Italija Edoardo Afini postao je novi juniorski evropski prvak ispred Belgijanca Jordija Varlopa, a glavna grupa u kojoj je bio Rajović cilja domogla se devet sekundi kasnije.
– Dušan je vidno bio nezadovoljan, a imao je i razloga da bude. Kontrolosao je trku do poslednjeg kruga, a čini se da je tome platio ceh na kraju. U sprintu grupe ponestalo mu je snage za bolju poziciju. Ipak, i 19. mesto, uz činjenicu da je Rajović bio jedan od mlađih u konkurenciji oko 150 juniora, za Srbiju je veoma dobro – komentarisao je selektor Radomir Pavlović.

Erićeva je, takođe, bila veoma aktivna u trci juniorki. Izdvojila se sa još pet biciklistkinja tri kruga do kraja. U pretposlednjem, takmičarke u begu su prestale da sarađuju i bile dostignute. Tad su počeli novi „skokovi“ i Jelena se mučila da ostane u glavnoj grupi, ali izdržala. Posle 86 kilometara vožnje, prva se finiša domogla Italijanka Sofia Berticolo ispred Švajcarkinje Nikol Koler. Glavna grupa je za pobednicom stigla 50 sekundi kasnije. Erićeva je bila 39 u konkurenciji 80 juniorki.

Sudija Jelić pohvaljen 

Zoran Jelić, srpski predstavnik u timu komesara na Evropskom prvenstvu, pohvaljen je od predsednika sudijskog kolegijuma Luka Gejsena. Belgijanac je bio UCI komesar i na Trci kroz Srbiju 2013, kojoj je, takođe, dao pozitivne ocene.

Izvor: Biciklistički savez Srbije

Komentari