Nova stranka u Češkoj najavila okršaj sa biciklistima i ukidanje staza :(

Ovogodišnji lokalni izbori u Češkoj baviće se, između ostalog, i pravima vozača nakon što je objavljeno da će se u izbornu trku za Prag uključiti stranka koja kao program ističe ukidanje biciklističkih staza, besplatni metro i okršaj s biciklistima.

Oni, prema osnivaču i predsedniku stranke Petru Macinki, inače bivšem portparolu bivšeg češkog predsednika Vaclava Klausa, žele da ukinu maltretiranje kojem su izloženi svi vozači motoriziranih vozila nakon što je gradonačelnik Praga Zdenek Hrib, tvrdi Macinka, uz pomoć Piratske stranke kojoj pripada “omogućio da u Pragu drastično naraste broj biciklista fanatika koji ograničavaju i maltretiraju vozače”, piše Jutarnji list.

Prema pisanju češkog dnevnika iDnes.cz, Macinka želi drastično da smanji broj biciklističkih staza u gradu.

„Želimo da srušimo sve barijere koje je pred vozače postavio trenutni zamenik gradonačelnika. Revidiraćemo sve biciklističke staze koje su uveli i jednostavno ih izbrisati“, najavio je Macinka čija stranka na izbor ide pod imenom “Motoristi za sebe”.

Uz biciklističke staze, motoristi takođe žele da revidiraju brojne ulične oznake koje onemogućavaju radove na ulicama i za koje takođe najavljuju reviziju, a kao jedinu alternativu automobilima vide podzemnu železnicu koja bi po njima za građane trebala biti besplatna.

Takođe, žele da smanje godišnju cenu putnog kupona za područje Praga sa 3.650 na hiljadu čeških kruna, a nezadovoljni su i trenutnim sistemom naplate parkinga kome se cena menja u zavisnosti od zone grada.

„Ne vidimo nikakav razlog zašto bi stanovnike Praga neko maltretirao i zahtevao da za različite delove grada kupuju različite karte. Mi planiramo da uvedemo jednu parking kartu za ceo Prag“, najavio je Macinka na predstavljanju programa.

Ipak, ova poslednja mera vredila bi samo tokom dana dok je predlog da tokom noći u različitim delovima grada mogu da se parkiraju isključivo rezidencijalni stanovnici.

Komentari