Vozila će ići 30 na sat, prednost biciklistima

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će prilikom rekonstrukcije Ruzveltove ulice koja će uskoro krenuti, biti urađena i staza za bicikliste.

On je istakao da je već sada u Beogradu u toku postavljanje profila za ostavljanje bicikala na oko 100 prestoničkih lokacija.

“Rekonstrukcija Ruzveltove ulice krenuće odmah po završetku Slavije, i planirano je da tu bude urađena i staza za bicikliste. Ulica Kneginje Zorke će najpre biti biciklističko pešačka ulica na teritoriji Beograda, gde će vozila moći da se kreću brzinom od oko 30 kilometara na sat, a prednost će imati pešaci i biciklisti, rekao je Vesić za TV Pink dodajući da će i duž Bulevara Oslobođenja, takođe će biti i staza za bicikliste.

“Verujem da ćemo o njima u budućnosti više voditi računa. Ovo je prvi put da smo nešto s njima zajedno radili, a oni su često imali protestne vožnje. Bunili su se s pravom. Mada, u centru grada nije ni lako napraviti stazu za bicikliste, s obzirom na urbanizaciju i kako je napravljeno prethodnih decenija“, rekao je Vesić.

On je ukazao da je ovo prvi put da su predstavnici Grada seli s predstavinicima Udruženja biciklista i pitali ih kako oni žele da izgledaju rampe za bicikliste.

“Nastavićemo i dalje s njima da radimo. Dogovorili smo se da učestvuju u tim projektima, jer ako nešto radimo za njih važno je da to i prihvate i da budu zadovoljni”, rekao je Vesić.

Gradski menadžer je naglasio i da se u Beogradu već postavljaju profili za ostavljanje bicikala, kako bi Beograđani mogli biciklom da se dovezu i ostave ga kod željene institucije, škole, obdaništa.

Prema njegovim rečima, juče je već postavljeno oko 180 profila na 32 lokacije, a da je plan da se oni postave na ukupno 100 lokacija.

“Prva lokacija je bila Kalenić pijaca, ali već postavljamo profile i po gradu. Gledaćemo da ih postavimo svuda gde su javne institucije, škole, obdaništa”, rekao je Vesić i dodao daBeograd polako postaje grad koji je mnogo humaniji za pešake i bicikliste što je, kako je primetio, odlika modernih evropskih gradova.

Vesić je takođe rekao da je u toku i rekonstrukcija Novopazarske ulice, odnosno skvera između Novopazarske, Topolske i Vojvode Dragomira.

“Pokušavamo da, na predlog građana, uradimo što više skverova da ljudi mogu da sednu i da se odmore, a da to ne bude samo mesto gde se parkiraju. Ovo je jedno takvo mesto. To je urađeno na zahtev oko 1.000 građana koji su potpisali peticiju, a mi smo odmah reagovali. Biće to jedna zelena oaza na koju ćemo biti ponosni”, rekao je on.

Vesić je rekao da gradske vlasti to isto rade i u Ulici Mome Kapora gde je nekad bila benzinska pumpa.

“Prvo smo pričali s građanima šta žele tamo da vide pa smo posle pravili projekat. I to je nešto na čemu ćemo insistirati u budućnosti kada uređujemo neki deo grada, da pričamo sa građanima šta žele da uradimo. Slično ćemo raditi i u Molerovoj, gde će u narednih 15-ak dana početi uređenje. Samo je važno uključiti građane da znaju šta će biti pored njihovih zgrada, jer se na kraju sve to i radi za njih”, zaključio je Vesić.

Izvor: B92.net

Komentari