Na dvotočkašu prokrstario Indijom i Himalajima

, / 28.11.2016
Još jedan nesvakidašnji biciklistički poduhvat Kraljevčanina Dragana Šibalića. Posle pet meseci vožnje biciklom i 8.500 prevaljenih kilometara, vratio se kući.

POSLE petomesečnog putešestvija i 8.500 biciklom pređenih kilometara kroz severnu Indiju i Nepal, regiju Kašmir, kao i nebeskim putevima Himalaja, Kraljevčanin Dragan Šibalić (38) vratio se ovih dana u svoj rodni grad i tako uspešno zaokružio još jednu nesvakidašnju biciklističku avanturu.

– Indija je intrigantna, inspirativna, a istovremeno očaravajuća i surova. Za ovih pet meseci doživeo sam nezaboravno iskustvo. Biciklom sam osvojio desetak planinskih prevoja viših od 4.000 metara nadmorske visine, poput Kardung La (5.360 m), a pešice sam se popeo na Rolkund (5.019 m), gde se nalazi jezero u kojem vekovima počiva stotinak ljudskih skeleta nepoznatog porekla. Posetio sam i čuveni sveti grad Varanasi, star oko 5.000 godina, u kojem se na reci Gang po drevnom indijskom običaju svakodnevno spali i do 500 pokojnika – prenosi Dragan Šibalić samo mali deo svog indijskog putešestvija.

Uz nezaobilazni Tadž Mahal, ovaj hrabri kraljevački biciklista posetio je i ženski budistički manastir Pangmo, sveti hram Nirmal Kutija u gradu Karnal, prenoćio je u budističkom manastiru Kee na nadmorskoj visini od 4.116 metara u kojem većinu od 350 monaha čine deca, ponosno širio srpsku trobojku na svakom osvojenom prevoju nepristupačnih Himalaja.

– Bio sam u prilici da prođem kroz sela u kojima kao da je vreme stalo pre 300 godina, gde meštani struju koriste samo za sijalice i pokoju utičnicu. U selu Barijarpur, 400 kilometara od Agre, prenoćio sam kod lokalnog učitelja koji mi je rekao da sam prvi stranac koji je posetio njihovo zabačeno naselje – priča Šibalić. – Gde god sam prolazio bio sam neka vrsta atrakcije. Ljudi su ljubazni i gostoprimljivi, ali je retko ko čuo za Srbiju, uglavnom nas mešaju sa Sirijom ili Sibirom.

24-rep-na-dvotockasu-1

Dragan na putnom prevoju Kardung La

Tokom svoje indijske avanture Šibalić je, kako kaže, spavao u šatoru, u jeftinim hotelima ili kod meštana, a hranio se uglavnom vegetarijanskim namirnicama.

– Putevi im nisu loši, a zbog ogromnog broja automobila u sabraćaju važi pravilo – da nema pravila. Slon koji slobodno šeta auto-putem uobičajen je prizor. Svega sam se nagledao, a zamislite scenu u gradu Kištvar u Kašmiru gde zubar na ulici pacijentima vadi i popravlja zube – kroz smeh dodaje Šibalić, najavljujući novi biciklistički podvig. – Indija je neponovljivo, sjajno iskustvo, a već 2017. krećem na novo, ovoga puta evropsko putešestvije. Planiram da biciklom prokrstarim starim kontinentom i tom prilikom osvojim Monblan.

24-rep-na-dvotockasu-2

PODRŠKA

UZ veliku podršku rodbine i prijatelja, Šibalićevu indijsku biciklističku avanturu pomogli su i kompanija “Daikin”, “Planeta sport”, “Fanatik”, “Mobil haus”, “Kvark”…

– Svima koji me podržavaju i pomažu mi u skladu sa svojim mogućnostima dugujem veliku zahvalnost. Bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće – poručuje kraljevaki zaljubljenik u biciklizam.

24-rep-na-dvotockasu-4

STIGAO I DO TOKIJA

KAO veliki zaljubljenik u biciklizam, Dragan je prošle godine od Kraljeva do prestonice Japana prevalio neverovatnih 14.000 kilometara, a 2014. ukupno 11.220, i to 7.500 kako bi pružio podršku košarkašima Partizana na evroligaškim gostovanjima u Moskvi, Krasnodaru i Istanbulu, i još 3.720 da bi bodrio srpsku košarkašku reprezentaciju na Mundobasketu u Španiji.

– Ono što me vuče napred jeste izazov da sebi postavim nove ciljeve, da istražim nepoznato, da ispitam granice svojih mogućnosti – pojašnjava Šibalić.

Izvor: novosti.rs

Komentari