Novosadski biciklista u Montevideu

, / 12.05.2014
Novosadski biciklista Zoran Zivlak na svom putu oko sveta na dva točka, do sada je prešao 31.000 kilometara, a stigao je i do stadiona "Park sentral" u Montevideu, gde su 1930. blistali naši fudbaleri.

“Polako, ali sigurno moj dvotočkaš “kapriolo” i ja jezdimo kroz prelepa prostranstva Južne Amerike. Posle čudesnih Anda iznad kojih i dalje plove još čudesniji kondori, spustili smo se u pampe, ali nisu ni one, suprotno našim očekivanjima, bile baš sasvim ravne. I u njima je mnogo brda i beskrajnih voda koje baš i nije lako savladati”, priča za Novosti, koje su ga pratile po Zelenom kontinentu, ovaj nesvakidašnji Novosađanin.

On je, da podsetimo, sa svoje pedest i četiri godine, krajem marta odleteo u čileansku luku Velparaiso, na obali Pacifika, da bi odatle na biciklu krenuo na put dug 5.000 kilometara na kojem su centralne tačke četiri grada koji su bili domađini finalnih utakmica svetskih prvenstava u fudbalu – Santjago de Čile, Buenos Ajres, Montevideo i Rio de Žaneiro.

“Mada je on, gledano pravcem zapad-istok, treća destinacija, počeću ipak od čudesnog Montevidea. Zbog romantične snage najviše me je privlačio kao i Aleksandra Tirnanića, Blagoja Mošu Marjanovića, Milovana Jakšića i drugove koji su, 1930. godine, ovde blistali na prvom Svetskom prvenstvu. Grad je prelep, a stadion “Park sentral” odnosno “Sentanasio”, kako ga sada zovu, na kojem su pobedili Brazil sa 2:1 i Boliviju sa 4:0, impresivan je”, kaže Zivlak.

sp-zivlak_sajt

Pre urugvajskog Montevidea bio je u prestonici Čilea, u kojoj je SP igrano 1962, i prestonici Argentine koja je najboljim fudbalerima sveta domaćin bila 1978.

“Idući iz Santjaga, Ande sam prešao na prevoju visokom 3.000 metara. Tu sam zaspao u majici kratkih rukava, a osvanuo pod snegom! Potom sam, do Buenos Ajresa, te neverovatne metropole tanga i fudbala, kroz Argentinu vozio tačno 1.000 kilometara, srećući mnoštvo divnih i vrlo predusretljivih ljudi”, kazao je.

Dolaskom u Buenos Ajres Zivlak je, praktično, “presekao” Južnu Ameriku, prevalivši otprilike polovinu planirane maršrute i izbivši sa pacifičke, sa koje je krenuo, na obalu Atlantskog okeana.

Do sada prešao 31.000 km

SA 5.000 južnoameričkih, Zivlak će ukupan broj kilometara koje je, na dva točka, do sada prešao širom sveta, zaokružiti na 31.000! Oni su, mahom, bili sportski, pošto je do Pekinga gde su se 2008. održavale Olimpijske igre vozio 10.000, a po Južnoj Africi koja je 2011. bila domaćin SP u fudbalu, još 6.000 kilometara. Tu je i 2.500 kilometara po zapadnoj obali Australije i 7.500 kilometara kroz Kinu, Hongkong, Vijetnam, Tajland, Kambodžu i Indiju.

Izvor: 021.rs

Komentari