Novinar kreće na 4.000 km dug put biciklom

, / 21.05.2013
Mladi novosadski novinar Milan Lisica krenuće na put dugačak 4.000 kilometara biciklom, s ciljem da snimi dokumentarni film "Bicikli pričaju priče" koji bi trebalo da prenese poruku nade i avanturističkog duha.

Lisica je agenciji Beta rekao da će na put krenuti 21. juna u Portugaliji. On će voziti kroz Španiju, Francusku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, sve do Srbije, gde će putovanje završiti u svom rodnom Titelu.
Planira da snimi dokumentarni film o ljudima koji su strastveni biciklisti, sa pričama koje gledaoce mogu inspirisati da život gledaju pozitivnije.
“Do ideje sam došao tako što sam hteo da napravim dokumentarac posvećen biciklizmu, ali da bude drugačiji i prikaže biciklizam kroz različite ljude. Strast ka biciklizmu kod svakog od junaka je drugačija, svaka priča je izvanredna, a svaki pojedinac koga sam odabrao može da bude dokumentarac za sebe”, kaže on.
U dokumentarcu će se naći i slovenački biciklista Marko Baloh, koji je kao dete imao astmu i niko nije verovao da može da se bavi sportom, ali je tokom karijere postavio 14 svetskih rekorda.

Jedan od junaka dokumenarca je i Stefan Brandl iz Austrije, koji je je jednog dana dao otkaz, seo na bicikl i krenuo da vozi kroz svet, a posle 11.000 kilometara stigao je do Šri Lanke, gde je pronašao sirotište kojem je donirao novac.
Lisica je najavio i priču o Aleksandru Vukovu, biciklisti iz Srbije, koji je u ratu izgubio nogu, ali nikada nije prestao da vozi. “Hendikep ga nije nimalo usporio. On je motivisao mnoge, koji su na neki način ostali uskraćeni za nešto, da jaka želja sve može. Da bi motivisao ostale, sa još jednim biciklistom sa invaliditetom vozio je do Grčke i prešao 1.200 kilometara”, kazao je Lisica.
Na jednom delu putovanja mladom novinaru će se pridružiti i njegova devojka, brat i prijatelji, a svaki od biciklista koji će svoju priču ispričati u dokumentarcu će voziti sa njim jedan deo puta.

Više informacija o projektu dostupno je na internet sajtovima www.gogetfunding.com , www.rockethub.com , kao i na Fejsbuk (Facebook) stranici “Bikes Tell Stories”.

Izvor: Beta/Novi magazin

Komentari