Mali i Folić se pridružili akciji “Samo ne autom”

Dolaskom na posao biciklom, gradonačelnik Siniša Mali i glavni urbanista Milutin Folić pridružili su se takmičenju "Samo ne autom", koje je organizovano povodom obeležavanja Svetskog dana bez automobila i poručili da je Beograd prijateljski nastrojen prema biciklistima i onima koji neguju zdrave životne navike.

Mali je podsetio da je samo u proteklih godinu dana otvoreno oko 10 novih kiliometara staza za bickliste, od Banjice do Autokomande i od Banjice do Topčiderske zvezde, kao i staza duž Savske promenade.

U naredne dve godine plan je da otvorimo novih 100 kilometara staza za bicikliste u prestonici, posebno u starom delu grada, u Bulevaru oslobođenja, Ruzveltovoj i Nemanjinoj, najavio je Mali.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da sve ulice u okviru projekta “Beograd na vodi” budu prilagođene i biciklistima. Takođe, postavljeno je 20 parkirališta za bicikliste, dok će do kraja godine biti otvoreno dodatnih osam, a naredne još 100 prilagođenih parkirališta, istakao je Mali i poručio da se ovim i sličnim akcijama promovišu zdrav život i zeleniji Beograd.

Strateško opredeljenje grada je da se promeni hijerarhija u saobraćaju u kome će pešaci i bicklisti dobiti prioritet, dodao je Folić.

Zamenica stalnog predstavnika Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji Steliana Nedera zahvalila je svim organizacijama, kompanijama i pojedincima koji su se priključili akciji “Samo ne autom”.

Izvor: rs.n1info.com

Komentari