Mali: Tražimo rešenja za bicikliste i njihove zahteve

Predstavnici Grada Beograda, Saobraćajne policije i udruženja biciklista koji protestuju zbog zatvaranja dela Savske promenade, razgovarali su danas kako bi se pronašli alternativni pravci da biciklisti ne bi morali da voze preko Novog Beograda, dok traje obnova šetališta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je Tanjugu da su počeli radovi na rekonstrukciji Savske promenade i da će oni trajati u narednih 70 dana, te da su nadležni svesni zahteva biciklista da se nađe alternativni pravac, kako bi u tom periodu mogli da voze bicikle.

Prvim rešenjem koje je Sekretarijat za saobraćaj predstavio, podsetio je Mali, biciklisti nisu bili zadovoljni jer su morali da obilaze 3,5 kilometara preko novobeogradske strane.”Razumem njihov zahtev i da je to veliki obilazak za samo 300 metara. Zahtevao sam danas od Sekretarijata za saobraćaj, gradskog urbaniste i predstavnika Saobraćajne policije Beograda da sednu sa biciklistima i nađu alternativni pravac i način da se biciklistima izađe u susret jer je njihova sezona, a da se istovremeno nastave radovi na promenadi”, rekao je Mali.

photo 2

Savsko šetalište će, istakao je, za samo 70 dana biti potpuno novo, i imaće odvojenu pešačku i biciklističku stazu, kao što je slučaj i sada. On je podvukao da uređenje Savske promenade predstavlja prve aktivnosti vezane za najveći projekat razvoja prestonice “Beograd na vodi”.

Inače, istakao je gradonačelnik, u okviru projekta “Beograd na vodi”, 90 odsto puteva će biti “bajk frendli”, odnosno napravljeno tako da biciklisti mogu da ih koriste. “Krećemo sa velikim projektom i tražimo samo malo strpljenja – naći ćemo alternativni pravac i to ćemo uraditi zajedno sa biciklistima kako ne bi morali da obilaze 3,5 kilometara”, rekao je Mali i apelovao na građane da poštuju red i mir i ne ruše barijere i gradilište koje je počelo sa radom.

Govoreći o Karađorđevoj ulici kao potencijalnom alternativnom pravcu, Mali je rekao da je saobraćaj na toj deonici veoma intenzivan, pa je prvi stav Saobraćajne policije i nadležnog Sekretarijata bio da bi bilo isuviše opasno da biciklisti idu tom trasom. Prema njegovim rečima, postoje neke varijante da se pažljivim obeležavanjem napravi siguran prolaz za bicikliste, uz nesmetan saobraćaj motornih vozila. “Postoje rešenja, važno je da smo zajedno seli i da slušamo bicikliste. Nije da nisu bili u pravu, jer ipak je za 300 metara radova, velika obilaznica od 3,5 kilometara. Ima rešenja i radimo zajedno na tome”, podvukao je Mali.

photo 3

Upitan o najavljenim protestima pojedinih udruženja biciklista, Mali je rekao da ne vidi razlog za proteste, jer nadležne službe pokušavaju da pronađu rešenje. Mali je naglasio da treba naći bezbedno rešenje, koje skraćuje vreme biciklistima da prođu deo šetališta koje se rekonstruiše. “Ipak, bezbednost ide pre svega i zato smo seli sa relevantnim institucijama Grada, sa saobraćajnom policijom Beograda i MUP-a i sa biciklistima”, naglasio je gradonačelnnik, ističući da postoji spremnost gradske vlasti da se problem reši na zadovoljavajuć način za sve, uz poštovanje bezbednosti. 

Grupa biciklista protestovala je ranije danas i pokušala da blokira radove na “oglednoj” promenadi Beograda na vodi, koji su počeli između Brankovog i Starog savskog mosta, preneli su ranije danas mediji. Udruženje građana “Ulice za bicikliste” traži da se obezbedi obilazak oko navedenih radova na Savkoj promenadi, jer većina biciklista sad obilazi radove kroz okolne ulice i potrebno je te putanje dodatno obezbediti fizčkim barijerama i saobraćajnom signalizacijom.

Izvor: Tanjug

Fotografija: Ulice za bicikliste

Komentari