Kradljivci bicikala na nemački način

/ 05.11.2013
Bicikl u Nemačkoj manje služi za rekreaciju, a više kao svakodnevno prevozno sredstvo. Ova saobraćajna kultura ima i svoje mane – krađe bicikala su učestale, a za sada se pronalazi tek svaki deseti ukradeni dvotočkaš.

Pijace polovnih bicikala veoma su posećene. I ako pitate posetioce, reći će vam da su tu jer mogu da nabave bicikl za 30 evra, za 80 ili 100 već se može kupiti sasvim pristojan model. Za novi bicikl se malo ko odlučuje jer su takvi češće na meti lopova. Samo ove godine u Kelnu – gradu od milion stanovnika – ukradeno je 8.000 bicikala, a pronađen je tek svaki deseti.

Lopovi su razvili tehnike i tu ne pomažu ni najdeblji lanci, ni najskuplje brave. Ukoliko vežete bicikl za drvo, lako se može desiti da lopovi poseku čitavo stablo samo kako bi odneli plen. Policija za sada nema mnogo uspeha u potrazi za kradenim biciklima, ali preporučuje registraciju, kako bi lakše mogla da prepozna i nađe ukradeni bicikl.

Uz to, kupcima polovnih bicikala preti još jedna opasnost – da kupe kradeni bicikl i da kasnije budu optuženi da su lopovi. Jedini lek protiv toga je sklapanje kupoprodajnog ugovora, što se na pijacama retko radi.

Izvor: DW

Komentari