U 26 od 28 zemalja Evropske unije prodato više bicikala nego automobila

, / 05.12.2013
Da su bickli popularno prevozno sredstvo u Evropi – mogli smo da pretpostavimo. Da će se vratiti vreme kada će potući četvorotočkaše – malo ko se nadao. Ipak, podaci prikupljeni iz zemalja Evropske unije o broju prodatih bicikala i automobila pokazuju upravo prevlast dvotočkaša. Da li se radi o posledicama ekonomske krize ili o nečemu drugom, ostaje da se vidi.

U 26 do 28 zemalja Evropske unije prošle godine je prodato više bicikala nego automobila, javlja BBC.

Popularnost vožnje bicikala i biciklizma uopšte izašla je iz okvira tracionalnih prestonica vožnje biciklom sa severa Evrope poput Amsterdama i Kopenhagena. Iako neki smatraju da je ovaj trend zapravo posledica ekonomske krize u Evropi mi se ipak nadamo da se radi o vraćanju kulture bicikliranja na prostore evropskih zemalja.

car-versus-bicycle

Kao jedan od drastičnijih primera „prevlasti“ prodatih bicikala nad automobilima može se navesti Italija. U ovoj zemlji prošle godine prodato je 1,6 miliona bicikala a 1,4 milion automobila.

Jedine dve zemlje Evropske Unije u kojima su prodati automobili još zadržali primat nad biciklima su Belgija i Luksemburg. Imajući u vidu biciklističku kulturu koja vlada u Belgiji, ovaj podatak je pomalo iznenađujući. S druge strane u Nemačkoj se očekuje dalji pad prodaje novih automobila.

Ostaje da se vidi da li su ovi podaci posledica ekonomske krize ili nečega drugog. Šta vi mislite?

Bajsologija.rs

Komentari