JOVANA CRNOGORAC ČETVRTA NA SK U ALBŠTADU (XCO) OHRABRUJUĆI REZULTATI I JUNIORA PRED EP U ST. VENDELU

, / 02.06.2014
Odličan učinak imali su srpski predstavnici na Svetskom kupu u nemačkom Albštadu kad su na programu bila takmičenja u kros – kantri olimpijskoj disciplini. Jovana Crnogorac, u dresu turskog kontinentalnog tima Salkano – Alanja, ostvarila je drugi najboli rezultat sezone, i uopšte u okviru najjačeg nadmetanja, osvajanjem četvrtog mesta u konkurenciji mlađih od 23 godine. Juniorka Jelena Erić zauzela je 24. mesto, dok je njena koleginica iz reprezentacije Milica Rakić bila 41. Na megdanu juniora Aleksandar Roman bio je 108.

Selektor MTB reprezentacije Nemanja Vajs posebno je bio zadovoljan činjenicom da su se svi naši predstavnici borbeno trkali. Najvažnije je da je popravljen utisak iz češkog Noveg Mesta minulog vikenda i da se sa puno optimizma kreće na Evropsko prvenstvo koje se održava u nemačkom Sankt Vendelu od 5. do 8. juna. – U zaista paklenoj konkurenciji 53 juniorke, Jelena je bila u odličnoj grupi. Trkala se za svaku poziciju. Držala se dobro na dugačkom i teškom brdu koje je specijalitet ove staze. Nemice su maksimalno iskoristile prednost domaćeg terena. Bilo ih je mnogo napred i veoma su brzo išle nizbrdo. Jasno je da je Jelena imala i umorne noge od eliminatora prethodnog dana, ali zaista je odvezla odličnu trku. Milica je iz kruga u krug bila sve bolja, u svakom preticala konkurentkinje. To je ono što sam želeo da vidim od njih. Srčanost, agresivnost, borbenost u svakom trenutku. Nema sedenja u sedištu i vozikanja. Čak i kad si sam, napadaš sebe. Roman je dobro startovao, ali ga je progutala grupa i posle prvog kruga bio je tek 130. Važno je da je napredovao 22 pozicije i da se dobro oseća za Evropsko prvenstvo – objasnio je Vajs.

Jovana je četvrtim mestom na trci koju je osvojila Francuskinja Margo Mošeti upisala i novih 50 bodova kako za UCI svetsku rang listu, tako i za poredak Svetskog kupa u kros – kantri olimpijskoj disciplini devojaka mlađih od 23 godine. Crnogorčeva je trenutno šesta sa 155 poena. Na čelu Svetskog kupa je Dženi Risveds iz Švedske (227). – Već na startu trke Jovana je bila oko sedme pozicije. Čekala je brdo da napadne i na kraju prvog kruga bila peta. U trećem je pojačala tempo i približila se tad četvrtoj Dženi Risveds. Bila je strpljiva i čekala šansu za napad. Nažalost, ovo taktiziranje ju je koštalo borbe za treću poziciju. Zanimljivo je da su samo sat pre trke sudije donele odluku da se vozi šest umesto pet krugova. Kasna informacija je bila stresna za sve, ali se na kraju sve dobro završilo. Za Jovanu je najvažnije da posle loše trke u Novem Mestu povrati samopouzdanje i veru u sebe – zaključio je Vajs.

Izvor: Biciklistički savez Srbije

Komentari