Jovana Crnogorac 12. u Svetskom kupu!

, / 15.06.2013
Jovana Crnogorac biciklistkinja BK Novi Sad koja ove sezone vozi i u majici britanskog tima “Oranž manki” osvojila je izvanredno 12. mesto u Svetskom kupu u planinskom biciklizmu u italijanskom gradu Val di Sole u konkrunciji do 23 godine i zaradila 18 svetskih bodova. Na Svetskom kupu u Češkoj u maju bila je 24. i dobila dva poena.

– Bila je ovo trka sa mnogo promena, ali na kraju se sve dobro završilo – zadovoljan je Nemanja Vajs, njen trener u BK Novi Sad i selektor reprezentacije Srbije. – Na kraju uvodnog kruga bila je druga, posle prvog kruga deveta u velikom lancu takmičarki, ali se videlo da je raspoložena da se trka.  Malo je posustala  u drugom krgu, došla je na 17. poziciju i uplašio sam se da nije pala. U četvrtom krugu vratila se u prvih deset sa  Ruskinjom Anašinom i Švajcarkinjom Forcini. U poslednji krug ušla je kao deseta i odlično je izgledala. U finišu joj je malo ponestalo snage ali  je izdržala i zabeležila najbolji plasman do sada u elitnom Svetskom kupu. Imala je 21. mesto prošle godine u Val d` Izeru, ove godine u Češkoj bila 24. a sada 12. mesto, sjajan napredak i odlična uvertira za Prvenstvo Evrope u Bernu od 20. do 30. juna.

Jovana Crnogorac je  priznala da je na spustu na najtežem brdu pogrešila:

– Startovala sam dobro, bila sam druga i čekala sam najteži uspon. Napala sam, prva izašla na vrh, ali sam na sput došla nepripremljena i to me je skupo koštalo, pala sam za nekoliko pozicija.  Išla sam iz greške u grešku, ruke me nisu slušale…

Na polovini drugog kruga stvari su pošle na bolje?

– Stisla sam zube i  krenula na sve ili ništa. Na usponima sam bila brža od konkurentkinja  tako da sma u poslednji kruga ušla na desetoj poziciji.Osećala sma se dobro i ali nisam bila potpuno spremna za finiš.

Na redu je Prvenstvo Evrope?

– Zadovoljna sam ovim plasmanom, ali ne i vožnjom, mora da bude bolja. Plan je bio da ovde uđem među pet, nisam ga ispunili. U Bernu na EŠ želim među deset i time bismo napravili dobru osnovu da na SP u  Južnoj Africi krajem avgusta i početkom septembra jurišam na plasman među pet!

Jovana Crnogorac je na svetskoj rang listi trenutno 27. sa 582 poena! To je najbolji plasman u istoriji srpskog biciklizma.

U Val di Soleu će voziti i srpski junior Aleksandar Roman iz Jednote (Šid).

Bajsologija.rs

Komentari