DAJ PEDALU ZAGAĐIVANJU – 36. Beogradska Kritična masa

/ 26.03.2014
U subotu 29.3.2014. godine će se održati prva prolećna Kritična masa! Okupljanje počinje u 16:30 na Trgu Republike, a sa vožnjom krećemo u 17h.

Pozivamo vas da se pridružite 36. beogradskoj Kritičnoj masi i ovog proleća date padalu zagađivanju! Obićiće se neke od najzagađenijih delova grada, nekoliko raskrsnica koje se guše u izduvnim gasovima (kod Londona, Vukovog spomenika, Bogoslovije…), kao i Adu Huju.
Želja je da se svima pokaže da je bicikl pravo rešenje za smanjenje zagađenja vazduha, čistiji i lepši Beograd. Kako bi vožnja imala veći efekat i jasnu poruku posmatračima, predlažemo vam da ponesete maske za lice (gas maske, higijenske maske, ili bilo kakve druge maske), šminku ili ugljen za iscrtavanje čađavih obraza, ili bilo kakav drugi rekvizit kojim biste ukazali na ovaj problem. Naravno, ne zaboravite pištaljke, zvonca i što više svetala! Korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva nema štetnih efekata po životnu sredinu, nema emisije zagađujućih materija, niti gasova koji povećavaju efekat staklene bašte, a pri tom je i buka smanjena!
Nakon Kritične mase nastavljamo druženje u Savamali do 20h, a posle toga se vraćamo na Trg Republike gde se prikljućujemo akciji WWF-a “Sat za našu planetu“ koja će trajati od 20:30 do 21:30, i gde ćete imati priliku da se oprobate u “sporoj vožnji” u mraku, da isprobate žirafu-bicikl, ili da učestvujete u nekoj drugij aktivnosti na biciklu koje će organizovati drugari iz Udruženja građana “Ulice za bicikliste”.
Kritična masa je biciklistička vožnja koja se održava u više od 300 gradova sveta, a u Beogradu svake posledenje subote u mesecu sa početkom u 17h sa Trga Republike. Cilj vožnje je da se donosiocima odluka i javnosti skrene pažnja na važnost razvijanja alternativnih održivih vidova transporta kao što je bicikliranje i promeni način razmišljanja gradskih planera, koji su trenutno orjentisani na razvoj neodrživog automobilskog saobraćaja.

Bajsologija.rs

Komentari