Copenhagenize objavio listu najboljih gradova za bicikliste

/ 09.05.2013
Svetska lista gradova koji su najpogodniji za bicikliste, Copenhagenize Index 2013 je nedavno objavljena. Na listi je rangirano 150 gradova a u njenom sastavljanju učestvovalo je preko 400 pojedinaca koji su prosleđivali informacije iz gradova širom sveta.

Kada se radi o vodećim gradovima, u odnosu na prethodni Index 2011, ovogodišnja lista nije donela velika iznenađenja – prva dva mesta ostala su nepromenjena: Amsterdam i Kopenhagen. Od gradova iz našeg okruženja Budimpešta je, kao biciklistički lider ovog dela Evrope najbolje rangirana – nalazi se na trinaestom mestu.

Gradovi su rangirani u 13 kategorija, od kojih su neke „klasične“, kao što je infrastruktura, postojanje programa za iznajmljivanje bicikala, bezbednost biciklista, uzimanje u obzir prilikom urbanog planiranja potreba biciklista i slične.

barcelona

Tvorci Copenhagenize Indexa 2013, kao pobornici ponovnog uspostavljanja biciklizma kao jednostavnog, efikasnog i prihvaćenog sredstva prevoza u gradovima, upoređivali su i druge, manje klasične kategorije. Tako su se kao kriterijumi koji su ocenjivani našli i oni koji se odnose na postojanje ili nepostojanje organizacija koje utiču na promociju vožnje bicikala, rodni balans među biciklistima i biciklistkinjama, biciklističku kulturu u gradovima i društvenu prihvatljivost bicikliranja.

Copenhagenize, konsultantska kompanija koja je specijalizovana za biciklizam i koja stoji iza Indexa 2013 navodi da su svi gradovi nekada bili prijateljski za bicikliste, pre nego što su inženjeri i planeri počeli da menjaju planove tako da ih prilagode automobilima, a od pešaka, biciklista i korisnika javnog prevoza načinili građane trećeg reda.

Zbog toga se nadaju da će njihova lista biciklistički prijateljskih gradova pomoći da se zabeleže napori gradova u cilju ponovnog uspostavljanja biciklizma kao ravnopravnog sredstva prevoza.

Nama ostaje da se nadamo da će i gradovi u kojima živimo možda nekada biti na ovoj listi.

Copenhagenize 2013 lista izgleda OVAKO: (LINK na http://copenhagenize.eu/index/)

Izvor: copenhagenize.eu

Danilo Ćurčić/bajsologija.rs 

Komentari