Deo oko Ruzveltove najgori za bicikliste

/ 29.05.2013
Svakodnevno korišćenje bicikla umesto automobila ili gradskog prevoza mnogima u Beogradu deluje kao “pusta želja”. Čak i oni koji svakodnevno koriste bicikl kao prevozno sredstvo suočavaju se sa brojnim izazovima i problemima kako bi bezbedno stigli na željenu destinaciju, a kao najgore ulice za vožnju navode Bulevar kralja Aleksandra i Ruzveltovu.

Kad je lepo vreme, stalno sam na biciklu, a vozim ga i kada duva vetar i pada kiša. Moj bicikl nema brzine, nije moderan. Iako radim od kuće, imam dosta obaveza koje uvek završavam na biciklu. Kada treba da vozim više kilometara, to je za mene izazov. Nisam nešto fizički spremna, ali u proseku mi treba 15, 20 minuta da pređem oko pet kilometara – priča Jovana Kačavenda (28), modni dizajner.

Jovana ističe da je sigurna da bi više ljudi vozilo bicikl kada bi postojale adekvatne staze u gradu.

– Živim u centru i u tom delu nema staza za bicikliste. Snalazim se tako što zaobilazim velike i češće biram manje prometne ulice, vozim trotoarom i ponašam se kao pešak – dodaje Kačavenda, koja će na festivalu “Beograd Velograd” predstaviti i svojevrsnu modnu liniju koja će pokazati da možete da budete “fensi” obučeni i ako vozite bicikl.

Sara Ković (21), studentkinja holandskog jezika, koja takođe često vozi bicikl, ističe da je problem, osim gustog saobraćaja i nedostatak mesta na kome bi bezbedno ostavila bicikl.

– Bulevar kralja Aleksandra i Ruzveltova su najgore ulice za vožnju bicikla. Nema žute trake, velika je gužva, a veliki problem je i netolerancija vozača, pa nam svi trube ako se zbog nas napravi i najmanji zastoj. Živim na Mirijevu i kada krenem ka gradu idem zaobilaznim putem. Kada odem na fakultet biciklom stvara se novi problem jer onda nemam gde da ga ostavim. Posetila sam Holandiju i bila sam prijatno iznenađena kada sam videla garažu za bicikle, a tamo su gradovi brojnim stazama prilagođeni za vožnju bicikla – objašnjava Kovićeva, a kao dodatnu prednost bicikla ističe činjenicu da je na taj način sigurna da će svuda stići na vreme.

Untitled-1

Izvor: 24sata

Komentari