Angažovanje jednog bicikliste u prosvetljavanju vozača automobila

/ 13.09.2013
Ovo nije klasičan tekst ili vest na našem sajtu. Ovo je kratka priča o jednom biciklisti koji je odlučio ne samo da kuka i da priča u uskom krugu prijatelja „kako je mogao da pogine“ danas dok je vozio bajs.

Nedavno nam se javio Marko Živanović kratkim mejlom u kom nam je napisao kako je malo nedostajalo da u toku vožnje postane žrtva „dooringa“ jer vozač automobila kog je on obilazio nije prilikom otvaranja vrata proverio da li ima nekog iza njega. Kako nam je napisao, samo pukom srećmo uspeo je da izbegne udaranje u vrata automobila.

Ovo bi bila priča kao i svaka druga da se Marko ponašao kao i većina prosečnih biciklista u Beogradu ili drugim gradovima u kojima ne postoji kultura vožnje bicikala pa vozači, između ostalog, zaboravljaju da otvaranje vrata može da bude fatalno po bicikliste.

Međutim, Marku nije bilo teško da izađe opet na ulicu i da snimi kratak video klip koji treba da služi kao podsetnik i upozorenje vozačima.

Često se biciklisti (ne svi naravno) žale na probleme u saobraćaju, bahate vozače automobila ili autobusa i situacije u kojima su lako mogli da nastradaju zbog grešaka ili nepažnje drugih učesnika u saobraćaju.

Ali zato isto tako vrlo često ovakve priče ne izađu u „šire narodne mase“ već sve ostaje na uskom krugu prijatelja i drugih biciklista ili biciklistkinja.

Postoji mnogo načina da skrenemo pažnju drugim učesnicima u saobraćaju na probleme koje prave i ugrožavanje naše bezbednosti u saobraćaju i zato ovaj video klip može svima da nam posluži kao tema za razmišljanje i možda pokretač za sopstvene akcije za osvajanje ulica gradova u kojima vozimo.

Bajsologija.rs

Komentari