Biciklistička pravila

, / 22.02.2016
Biciklizam se možda čini kao lak i jednostavan sport, ali sve ono što na prvi pogled izgleda lako i jednostavno obično nije ni blizu tako paušalno donesene tvrdnje. Prilikom vožnje bicikla, rekerativnog ili profesionalnog, veoma je važno da povedete računa o sebi i položaju koji ćete zauzeti. Kako da povećate brzinu, a smanjite umor, bol i povrede – tako što ćete pronaći savršeni položaj u sedištu.

Za početak, trudite se da držite gornji deo torza i glavu mirno, a ruke opustite, koliko god brzo da se krećete. Usredsredite se na kukove i noge kako biste usmerili energiju tamo gde vam je potrebna. Ručke zbog toga spustite što niže, a sedište podignite što više. Tako ćete biti aerodinamičniji, s tim što morate povesti računa o tome da svojim položajem ne dovedete u pitanje disanje. Trudite se da dišete iz stomaka.

Jedina stvar koju biciklizam ne radi jeste učvršćivanje trbušnjaka; ali i to je dobro, jer vam omogućava da napunite pluća vazduhom. Ako stomakom dodirujete butine, previsoko ste namestili sedište i onda ručke treba podignuti. Pluća puna kiseonika važnija su od aerodinamike, i to ne smete da izgubite iz vida.

Kada je reč o položaju nogu, trudite se da ne ispravljate noge sve dok ne parkirate bicikl. Noge nikako ne smeju biti sasvim prave, a izbegavajte i jako prislanjanje stopala na pedalu. Na taj način samo opterećujete zglobove i prepone, što može da izazove grčeve.

Trudite se da kanališete svoju snagu na uski raspon pokreta – tako ćete biti efikasniji, brži, jači tokom vožnje. Uz to, neće vam se dogoditi da udarite koleno o retrovizore parkiranih automobila. Obratite pažnju na kukove – oni moraju biti čvrsto „u sedlu“. U suprotnom, ako ste skloni „mrdanju“ kukovima, možda ne bi bilo loše da se ostavite biciklizma i sve svoje slobodno vreme posvetite časovima salse…

Izvor: krstarica.com      Foto: pixabay.com

Komentari