Za vikend održana rekreativna biciklistička vožnja do Obrenovca

, / 22.07.2013
U organizaciji UNDP Srbija, Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda i BK Crvena zvezda, a u okviru kampanje „Bicikliraj Beogradom“, održana je još jedna biciklistička vožnja za rekreativce u dobroj kondiciji i iskusnije bicikliste.
Nekoliko stotina ljubitelja biciklizma uživalo je u vožnji od Trga Republike do Obrenovca, a nakon prolaska kroz cilj, svi učesnici imali su priliku da, učešćem u javnoj debati na temu upotrebe bicikala kao prevoznog sredstva, daju svoj doprinos i diskutuju o zdravstevnim aspektima vožnje bicikala, prednostima upotrebe bicikala, kao i postojećim problemima. Osim toga, predstavljene su i aktivnosti udruženja biciklista koja su učestvovala u vožnji. Među predstavlјenim udruženjima bajsologija je bicikliste upoznala sa svojim radom i podelila ideje koje spremamo za jesen. Istovremeno su se predstavili i najmlađi i najstariji biciklista na vožnji, kao i predstavnici Ulica za bicikliste.
Okupljanje ucesnika

Svakako da je najupečatlјivije bilo obraćanje čika Žike, najstarijeg bicikliste, koji je posle vožnje nakratko pozdravio ostale bicikliste i ponovo seo na svoj bicikl kako bi na vreme stigao da odgleda Tur.

Trasu koja je vodila od Trga Republike, Kolarčevom, ulicom Kralja Milana, Kneza Miloša, preko Mostarske petlje, Bulevara vojvode Mišića i Ade Ciganlije, starim Obrenovačkim drumom, preko Ostružnice, Umke, Bariča, mostom preko Kolubare, preko kružnog toka do desnog skretanja za izletište Zabran, koje je ujedno i cilj, biciklisti su prešli za 110 minuta. Nakon vožnje, biciklisti su učestvovali i u debati na otvorenom, da bi se organizovano, istim putem vratili nazad.

Inače, UNDP Srbija, Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, već skoro dve godine sprovode projekat „Podrška održivom saobraćaju u Beogradu“ sa ciljem da se poboljša infrastruktura upravljanja saobraćajem i podrži ekološki održiv razvoj Beograda.

Okupljanje biciklista na Trgu Republike

Tokom debate nakon vožnje do Obrenovca, najavljeno je i postavljanje signalizacije do nekoliko izletišta u okolini Beograda do kojih najčešće vikendimaodlaze biciklisti.

Rezultati dosadašnjih istraživanja pokazali su da je u Beogradu vožnja bicikla popularna rekreativna aktivnost, ali da samo mali procenat građana koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Studenti i zaposleni retko voze bicikl, a kao najčešće prepreke u korišćenju bicikla kao glavnog prevoznog sredstva, ističu bezbednost u saobraćaju i nedostatak biciklističkih staza.

Bajsologija.rs 

Komentari