Banjaluka na takmičenju uz London, Minhen i druge metropole: Klikom do urbane internet mape za bicikliste

Grad na Vrbasu u trci je da dobije onlajn mapu za urbani biciklizam i tako se nađe rame uz rame sa Parizom, Londonom, Minhenom i još 400 svetskih gradova.

Banjaluka se ne može pohvaliti velikim brojem biciklističkih staza, ali svakako može biciklističkom tradicijom, koja opstaje i pored teških uslova.

Tako se ovaj put s ciljem poboljšanja biciklističke kultura, našla na svetskom takmičenju u konkurenciji sa gradovima iz Meksika, Kolumbije i mnogim drugim, koji se bore da dobiju onlajn mapu, pomoću koje bi se biciklisti mogli lakše snalaziti.

Reč je o besplatnoj aplikaciji „Bajk Sitizens“, dostupnoj za mobilne telefone, a korisna je za domaće bicikliste i turiste kojima omogućava lakše snalaženje u gradu i obilazak prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti.

Da li će se najveći grad RS pridružiti svetskim metropolama, zavisi prvenstveno od glasova Banjalučana, poručuje Tihomir Dakić, koordinator programa za transport Centra za životnu sredinu, koji je „poslao“ Banjaluku na ovo takmičenje.

– Sa stranice koja je zadužena za ovu aplikaciju odgovorili su nam da ćemo sledeće sedmice dobiti konkretan odgovor od njihovog upravnog odbora koji su nam naredni koraci. Zasad imamo potvrdu da smo na dobrom putu, a naše sugrađane pozivamo da glasaju i tako podrže biciklizam i zdrav način života – rekao je Dakić.

On kaže da iako Banjaluka ima svega osam kilometara staza za bicikliste, pomoću ove aplikacije, biciklistima će biti dostupne i preporuke pitanja koje su najbolje za vožnju na dva točka.

Prilikom određivanja trase, aplikacija „Bajk Sitizens“ vodi računa o stazama za bicikliste, o jednosmernim ulicama i trakama za autobuse koje su otvorene i za bicikliste, navodi preko sporednih ulica i poznaje prečice.

Glasovima do pobede

Sve što Banjaluka treba da bi se našla na listi gradova koji imaju ovu aplikaciju jeste podrška građana koji će je svojim glasovima mogu dovesti do prvog mesta.

Glasati se može na stranici www.bikecitizens.net, na kojoj Banjaluka za sada ubedljivo vodi.

Izvor: blic.rs

Komentari