London gradi “biciklistički autoput”

U cilju veće gradske mobilnosti, u Londonu će uskoro biti sagrađen "biciklistički autoput".

Ova staza duga 30 kilometra, bezbedno odvojena od ostalog saobraćaja, povezivaće predgrađa istočnog i zapadnog Londona.

– Trideset kilometara biciklističke staze između istočnog i zapadnog dela grada koji će prolaziti pored Londonske kule, Vestminsterske palate i Hajd parka – kazao je gradonačelnik britanske prestonice Boris Džonson, najavivši početak radova za nekoliko sedmica.

Izgradnja “biciklističkog autoputa”, čiji se troškovi procenjuju na 217 miliona evra, trebalo bi da bude završena 2016.

Sa svojih osam miliona stanovnika, od kojih se polovina svakodnevno sliva u centar na posao, bilo je hitno potrebno pronaći neko rešenja kako bi se saobraćaj rasteretio i smanjilo zagađenje.

Široke četiri metra, trase autoputa za dvotočkaše će omogućiti voznju u oba smera kao i preticanje. Džonson je najavio i trasu u pravcu sever-jug koja će biti duga oko pet kilometara.

– To će biti prava promena za centar grada – navode investitori.

Kao posledica uvođenja 2003. godine naplate ulaska automobilom u centar grada, korišćenje bicikla je udvostručena u poslednjih deset godina.

Budući da za motorizovani pristup centru treba danas platiti 11,50 funti, razumljivo je što se sve veći broj stanovnika opredeljuje za bicikl kao sredstvo prevoza.

Procenjuje se da će nakon izgradnje najavljenih biciklističkih autoputeva broj korisnika bicikla do 2026. porasti na 1,5 miliona. Takođe, u Londonu razmišljaju o pretvaranju pojedinih tunela metroa, koji se više ne koriste, u podzemne biciklističke staze.

Izvor: Blic.rs

Komentari