Belgijski raj za bicikliste: Da li biste provozali svog dvotočkaša kroz “vodenu stazu”

Mapa biciklističkih ruta glavna je stavka na listi svakog turiste u belgijskoj provinciji Limburg. Poslednjih nekoliko godina posebno je atraktivna staza koja vodi kroz sredinu ribnjaka.

Kroz veliki ribnjak u prirodnom rezervatu provincije Limburg u Belgiji 2016. godine otvorena je 212 metara duga biciklistička staza koja vodi kroz sredinu jezerske površine.

Staza je izgrađena ispod nivoa ribnjaka, dubine taman toliko da površina vode sa leve i desne strane bude u visini glave bicikliste. Sa obe strane staze nalaze se nasipi visoki oko metar i po koji zadržavaju vodu, dok se ispod staze nalazi podzemni tunel koji omogućava stanovnicima ribnjaka da se neometano kreću iz jednog u drugi deo, čime je ekosistem očuvan.

Glavna ideja projekta „Biciklizam kroz vodu” („Cycling Through Water”) jeste promovisanje biciklističkog turizma, po kom je region Flandrija u Belgiji već dobro poznat.

Pre više od 25 godina Limburg je izgradio mrežu, međusobno povezanih biciklističkih ruta, a staza kroz ribnjak spaja dve velike rute.

Prirodni rezervat De Vijers (De Wijers) bogat je sa oko 700 hektara ribnjaka i kulturno-istorijskih oblasti, koje su do nedavno bile neprohodne za bicikliste.

Mreža od 2000 km strogo naznačenih i ograđenih, bezbednih biciklističkih staza, koje uglavnom nemaju dodira sa ostatkom saobraćaja, čine provinciju Limburg jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija za sve ljubitelje biciklizma kao sportske i kao rekreativne discipline.

Izvor: nationalgeographic.rs

 

Komentari