Biciklistička staza u Sarajevu imaće bežični internet

Projekat izgradnje biciklističke staze u Sarajevu pokrenula je Gradska uprava Grada Sarajeva, a razlog tome je popularizacija i pojačana svest o biciklističkom saobraćaju kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prevoza.

Uz to, biciklistički saobraćaj u urbanim sredinama pozitivno utiče na zdravlje, ekologiju, uštedu energije, a pogotovo na saobraćaj, koji je zagušen u Sarajevu.

Inicijativu grada podržali su Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo saobraćaja, načelnici tri gradske opštine kroz koje će prolaziti staza te Direkcija za puteve KS, koja zajedno s Gradom Sarajevom finansira projektovanje staze u iznosu od 48.000 KM.

Za izgradnju prve faze biciklističke staze koja će prolaziti kroz novogradsku opštinu, predviđeno je 600.000 KM, s tim da će Grad Sarajevo i Direkcija za puteve KS izdvojiti po 300.000 KM.

Kako bi dobio kvalitetnu biciklističku stazu, projektovanu i izgrađenu po evropskim tehničkim standardima, Grad je angažovao Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo.

Institut je izradio idejni i glavni projekat, koji po prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu. Prema Glavnom projektu, čija je revizija u toku, staza će biti duga oko sedam km, realizovaće2 se fazno, na potezu Stupska petlja – most Skenderija.

Duž dvosmerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, odmorišta s klupama i česmama, a moći će se koristiti i usluge bežičnog interneta.

Širina staze za jednosmerni biciklistički saobraćaj iznosi će dva metra, a kroz Vilsonovo šetalište gde će staza biti dvosmerna, iznosi će 2,5 m.

Grad se odlučio za pigmentirani asfalt, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze.

Grad Sarajevo je dobio urbanističku saglasnost od Opštine Novi Grad, na čijem području će i započeti izgradnja biciklističke staze.

Staza će prolaziti ulicama Bulevara Meše Selimovića i delom Zmaja od Bosne, obostrano, saopšteno je iz Gradske uprave Graga Sarajeva.

Grad uskoro očekuje i saglasnost Opštine Novo Sarajevo na inicijativu da najveći deo staze na ovom području prolazi kroz Vilsonovo šetalište zbog nedovoljnih prostornih mogućnosti u ulici Zmaja od Bosne.

Poslednja faza projekta predviđa da staza, od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, prelazi na levu obalu i završava kod mosta Skenderija.

Izvor: Bikemagazin.info

Komentari