Ženska biciklistička ekipa iz Afganistana nominirana za Nobelovu nagradu za mir

, / 08.03.2016
Stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, kao što je veština vožnje bicikla i mogućnost sportskog bavljenja biciklizmom, u nekim zemljama još uvek su gotovo nemoguće i predstavljaju svojevrstan tabu.

Upravo tako je u Avganistanu, zemlji rastrganoj ratovima i verskim fundamentalizmom. Za žene je vožnja bicikla u toj zemlji često izlaganje porugama pa čak i fizičkim nasrtajima. Ali nešto se promenilo dolaskom aktivistkinje Shannon Galpin. Ona je od 2009. godine učestvovala u mnogih projektima u Avganistanu, a i sama se bavila brdskim biciklizmom. Želela je pronaći devojke koje voze, ali redovno je nailazila na nerazumevanje i zatvorena vrata.

2012. godine stupila je u kontakt sa muškom nacionalnom biciklističkom ekipom i saznala da postoje devojke koje voze. Srela se s trenerom i upoznala studentkinje koje su se zanimale za biciklizam, a imale su podršku svojih porodica i okoline.

– Ove devojke znaju da rade nešto novo, nešto revolucionarno, ali ne rade to zbog toga, već jednostavno voze jer misle da imaju pravo na to. Želim raditi u zemljama u kojima žene i devojke ne dolaze do izražaja, gde su obespravljene. Avganistan je zemlja koja je puno puta okarakterisana kao zemlja gde je najteže biti žena. Ove devojke doslovno rizikuju svoj život vozeći bicikl, ali na ovaj hrabar način one pokreću i malu revoluciju – sve više i više devojaka počinje voziti bicikle u svim delovima Avganistana. – Izjavila je Shannon Galpin.

Shannon i organizacije koje su stale iza nje, pre svega brinu za opremu i daju podršku te nemaju ulogu vođe i tutora – za to su zaduženi Avganistanci. Ideja cele akcije nije primarno sportska, već slamanje tabua i omogućavanje Avganistankama da se koriste biciklom za odlazak u školu, na posao i slično.

Upravo zbog ovih razloga, u januaru ove godine italijanski radio RAI2 objavio je formalnu nominaciju bicikla za Nobelovu nagradu za mir. Avganistanska biciklistička ekipa je imenovana ljudskim predstavnicima za ovu nagradu.
– Nominacija za Nobelovu nagradu dokaz je hrabrosti ovih žena da ponovo preuzmu svoje ulice i svoje pravo na korišćenje bicikla. – Izjavila je Shannon Galpin nakon objave nominacija.

Izvor: 3sporta.com

Komentari