Vožnja bicikla u društvu psa

, / 25.07.2016
Da li ste i vi biciklista koji se oseća krivim svaki put kada treba da vozi svoj bajs, a vaš pas vas gleda tužno jer zna da će ostati kod kuće? Možda ste zabrinuti da pas ne može da drži korak sa vama, ili da će naleteti na točak bicikla... Postoji način da uključite svog psa u vožnju bicikla.

Priprema psa za trčanje

Sjajno je ukoliko pas ima energiju i dovoljno izdržljivosti da krene na trčanje dok ste vi na biciklu. To je savršen način da se pas istrči, ali čak i ako vaš pas izgleda kao da je dobrog fizičkog zdravlja, treba da ga odvedete kod veterinara pre nego što se uputite u vožnju/džoging. Veterinar će najbolje proveriti fizičko stanje psa. Ukoliko pas ima višak kilograma, trčanje pored bicikla se ne preporučuje, piše portalnjuska.com. U tom slučaju najbolje je da pas prvo “dotera” liniju uz regularnu šetnju.

Naravno, ne mogu sve rase pasa da se upute u džoging sa vama. Rase poput haskija su stvorene za trčanje, dok isto ne možete da očekujete od, na primer, engleskog buldoga.

Postoje specijalna kolica i korpe (za manje ljubimce) koje se mogu lako privezati za bicikl, pa u tom slušaju, psa možete voziti ukoliko ne može da trči pored vas.

Kada proverite fizičko stanje psa, treba da obezbedite opremu. Koristite am za pse sa mestom za kačenje povoca na leđima. Am može da ima reflektujuće trake, a na am možete da zakačite i trepteća led svetla. Ne koristite klasične vratne ogrlice jer se može desiti zaplitanje povoca među nogu psa, što može dovesti do teških povreda u vožnji biciklom. Nikada ne vezujte povodac za volan, jer pas može lako da skrene volan i izbaci vas iz ravnoteže.

Najkorisniji deo opreme je šipka koja se lako montira na bicikl, a služi da drži dovoljno rastojanje psa od bicikla. Na njenom kraju vezuje se povodac. Preporuka je da se šipka montira bliže zadnjem točku (cev ispod sedišta). Šipke mogu biti krute ili sa oprugom. Opruga daje veću autonomiju za kretanje psa. Trčanje pored bajsa može biti ugodnije sa obućom za pse. Ova specijalna sportska obuća može zaštititi šape psa od sitnih oštrih predmeta koji se mogu naći na putu (trnje, srča..), ali i od “trošenja” šapa po betonu.


Navikavanje na vožnju

Ukoliko se vaš pas prvi put susreće sa biciklom, za početak ga naviknite da bude u njegovoj blizini.

Nagrađujte ga poslasticama za pse i trudite se da ima samo pozitivna iskustva. Zatim, možete da gurate bajs, tako što ćete vi biti sa jedne, a pas sa druge strane, privezan za bicikl. Za ovu vežbu izaberite livadu ili prostor gde vas neće ometati drugi faktori (ljudi, drugi ljubimci, saobraćaj). Dok radite “suve probe”, navikavajte ljubimca na glasovne komande stani, skreni, uspori. Reči koje označavaju ove komande možete sami da smislite. Vremenom će se pas navići na komande i moći će da efikasnije učestvuje u vožnji/trčanju.

Kada ste savladali osnove vožnje sa psom, polako se uključujte u saobraćaj. U početku pravite kraće rute, jer je psima, kao i nama potrebno vreme da steknu kondiciju. Posmatrajte psa dok vozite. Obratite pažnju da li deluje umorno, gubi kordinaciju (znak dehidracije), ili usporava. Pravite pauze i dajte ljubimcu da pije vode. Vodu uvek nosite sa sobom.

Zapamtite da ne učestvujete u trci. Vozite polako i tražite pravi ritam koji prija vašem psu. Ukoliko treba da parkirate bicikl, nikada ne ostavljajte psa privezanog za vozilo. Bicikl može da padne i povredi psa, ili da ga uplaši i istraumira. Za svaki slučaj, nije loše da ponesete ekstra povodac koji možete da koristite za psa kada parkirate bajs.

Da li vi vozite bickl u društvu vašeg ljubimca? Kakva su vaša iskustva?

Izvor: rs.n1info.com

Komentari