Vožnja bicikla do posla povoljno utiče na zdravlje

, / 20.04.2017
Oni koji biciklom odlaze na posao imaju znatno manju opasnost od obolevanja od raka ili preuranjene smrti, a vlade bi morale da učine sve što mogu da podstaknu aktivnije načine prevoza na posao, izjavili su naučnici.

Studija objavljena u “British medical journalu” (BMJ) pokazala je da vožnja biciklom na posao vrlo povoljno utiče na zdravlje, odnosno da oni koji koriste ovakav vid prevoza imaju 45 odsto manju opsnost od obolevanja od raka i 46 odsto manju opasnost od srčanih bolesti u odnosu na manje aktivne kolege.

Pešačenje do posla povezano je sa 27 odsto nižim rizikom od srčanih bolesti i 36 odsto nižim rizikom od smrti od srčanih bolesti, iako, kako se čini, nema nikakav uticaj na manji rizik od obolevanja od raka.

Istraživanje je obuhvatilo 264.377 osoba prosečno starih 53 godine. Kako je studija bila promatračkoga tipa, ne mogu se izvući čvrsti zaključci, a na rezultate mogu uticati i drugi faktori, dodali su naučnici, pošto su ispitanici sami davali podatke o načinima odlaska na posao i udaljenosti koju prelaze.

Ipak, “ovi rezultati pokazuju da se zdravlje stanovništva može poboljšati politikom koja podstiče aktivnije načine prevoza, posebno vožnju biciklom”, rekli su naučnici.

To podrazumeva uređenje više biciklističkih staza, povećanje mogućnosti kupovine ili iznajmljivanja bicikla.

Lars Bo Andersen, profesor sa Zapadnonorveškog univerziteta primenjenih nauka, koji nije bio direktno uključen u istraživanje, rekao je da rezultati ove studije “traže političko delovanje i podsticanje aktivnoga načina putovanja na posao”.

Pored toga, zamena vožnje automobila vožnjom bicikla smanjiće i gužve u saobraćaju u gradovima i doprineti smanjenju zagađenosti vazduha, uz dotne povoljne efekte na zdravlje, dodao je Bo Andersen.

Izvor: rs.n1info.com

 

Komentari