Brza vožnja bicikla produžava život

/ 20.11.2013
Intenzivne vežbe više utiču na produžetak očekivanog trajanja života, nego učestvovanje u umerenim aktivnostima, pokazalo je nedavno istraživanje.

Studija je otkrila da osobe koje brzo voze bicikl, žive oko pet godina duže od onih koji uživaju u sporijoj vožnji. Brzina je, pritom, bila važnija od trajanja aktivnosti.
U 20-godišnjoj studiji koja je uključila 5.000 zdravih osoba koje su vozile bicikl svakog dana, otkriveno je da muškarci koji voze brzo, žive 5,3 godine duže, od sporih biciklista.
Kod žena je bržnja vožnja donosila 3,9 godina duži život, a one dame koje su pedale okretale srednjim intenzitetom, živele su 2,2 godine duže, od onih koje sporo voze.
Za takav efekat dovoljno je sat vremena vožnje bicikla dnevno, a slično se odnosi i na brzo hodanje, pokazala je studija Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu.
Međutim, stručnjaci apeluju i na oprez. Intenzivne vežbe opterećuju srce, pa osobe koje nisu u kondiciji ili imaju problema sa srcem, moraju pažljivije dozirati aktivnosti.

cycling-kongens-have

Nekada lagana vožnja više prija

Otkrića su uključila i niz drugih faktora poput drugih sportskih aktivnosti, indeksa telesne mase, unosa alkohola i krvnog pritiska.
Trećina ispitanika starih između 21 i 90 godina živela je u Kopenhagenu i svakodnevno vozila bicikl.
Najneobičnije otkriće je činjenica da se rizik od prerane smrti tokom brze polučasovne vožnje bicikla (i kod muškaraca i kod žena) smanjuje za neverovatnih 82 odsto.
Rizik od prerane smrti zbog bilo kog uzroka, smanjena je za više od 50 procenata za osobe koje brzo voze bicikl u trajanju od 30 do 60 minuta dnevno.
Pod brzom vožnjom podrazumeva se aktivnost zbog koje ćete konstantno osećati da vam nedostaje malo vazduha.
Prethodno istraživanje pokazalo je da je brzo hodanje mnogo korisnije po zdravlje od spore šetnje.
Aerobne aktivnosti su džogiranje, trčanje, vožnja bicikla, tenis i plivanje.
Otkucaji srca ne smeju biti viši od 120 po minuti, a taj nivo možete dostići čak i nekim kućnim aktivnostima.
Prethodna istraživanja pokazala su da intenzivno vežbanje utiče na smanjenje gojaznosti, povećava snabdevenost kiseonikom, smanjuje krvni pritisak i holesterol i popravlja druge funkcije srca.
Drugi dokazi pokazuju da redovna aktivnost smanjuje rizik od velikog broja problema poput kancera, dijabetesa, depresije i srčanih oboljenja.
Ako želite da uživate sve koristi od vežbanja, pripremite se na intenzivnu aktivnost.
Nipošto ne počinjite odmah sa energičnim vežbanjem, nego postepeno radite na jačanju kondicije. Sve vreme pratite orkucaje srca i pijte dovoljno tečnosti.

Izvor: B92

Komentari