Saznajte zašto je vožnja biciklom najbolja rekreacija za vaše zdravlje i fit formu

, / 04.04.2014
Želite li za svoje telo i zdravlje napraviti nešto pozitivno, dovesti se u fit formu i postići top kondiciju – sednite na bicikl i biciklirajte.

Sunčano vreme najbolje je za rekreaciju u prirodi. Ali bicikl ne mora biti samo rekreatvno sredstvo za slobodno vreme već je i idealno prevozno sredstvo. Ako puno radite i imate brojne obaveze koje vam ne ostavljaju previše vremena za fizičku aktivnost i vežbanje, bicikliranjem do posla ili fakulteta možete odraditi odličan trening.

Osim što ćete uštedeti vreme i novac, napunit ćete se pozitivnom energijom za ostatak dana, a pritom svakim danom sve više raditi na jačanju vaše kondicije, mršaviti i jačati mišiće.

U sat vremena potrošite i do 640 kalorija

Bicikliranje je jedan od najučinkovitijih rekreativnih aktivnosti jer su aktivirane sve mišićne grupe, a uz redovnu vožnju, vaše telo vrlo brzo će se oblikovati i postati fit. Nakon dve do tri nedelje redovitog bicikliranja bit ćete ponosni na savršen oblik svojih nogu jer pedaliranje zahteva rad svih mišića nogu. Takođe su aktivni i mišići donjeg dela leđa i trbušni mišići koji zadržavaju pravilan položaj tela na biciklu.

Želite li izgubiti višak kilograma koje ste nakupili za vreme zime, ugodno ćete se iznenaditi pozitivnim rezultatima nakon redovitog bicikliranja. Prosečna osoba s oko 60 kilograma u sat vremena vožnje može potrošiti i do 500 kalorija, a ona od 80 kg oko 640 kalorija. Želite li otopiti više kalorija, pojačajte intenzitet vožnje.

Vožnja biciklom smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Osim mršavljenja i jačanja mišića, vožnja bicikla idealna je za prevenciju od srčanih oboljenja. Samo 30 minuta bicikliranja dnevno može značajno smanjiti rizik od oboljevanja kardiovaskularnog sistema. Pritom nisu potrebni veliki napori već je dovoljno da rekreativno i lagano biciklirate bez većih naprezanja.

Uz redovito bicikliranje vratit ćete energiju jer je dokazano da vožnja biciklom povećava nivo energije u telu za 20 posto. Razlog je posticanje mozga na izlučivanje dopamina, hormona koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Izvor: Vecernji.hr

Komentari