Biciklisti dobili šest novih parkinga

Juče je kako Dan bez automobila bio i Dan sa šest novih parkinga za bicikle. JKP “Parking servis” u saradnji sa udruženjem “Ulice za bicikliste” otvorio je nove parkinge "П" profila za dvotočkaše koji, kako kaže, smanjuju rizik od krađe ili oštećenja.

Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji ispred Doma omladine Beograda, parkinzi su, osim na toj lokaciji, postavljeni ispred Palate Albanija, Elektrotehničkog fakulteta, Železničke stanice, na Trgu Nikole Pašića i u garaži Obilićev venac.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je cilj akcije promovisanje biciklizma i parkiranja.

“Na ovaj način želeli smo da pokažemo da smatramo da su biciklizam i promocija vožnje biciklom jedna vrsta civilizacijskog standarda koji Beograd, na žalost, još uvek nema iz mnogo razloga, ali to je nešto što treba da ostvarimo u narednim godinama”, rekao je Vesić.

Kako je istakao, Skupština Beograda usvojila je novi standard da se prilikom rekonstrukcije svih ulica u gradu, dok god je to moguće, stavljaju biciklističke staze, a tamo gde to nije moguće, kaže Vesić, radiće se odredjene biciklističke rute.


Direktor JKP “Parking servis” Andrija Čupković rekao je da će do kraja sledeće godine, problem parkiranja biciklista i motorista biti rešen, jer će biti otvoreno više od 1.000 novih parking mesta.

“Oni neće biti više u poziciji u kojoj se danas nalaze, da nemaju gde da parkiraju bicikle”, rekao je Čupković.

Prema njegovim rečima, novi parkinzi otvoreni su na inicijativu biciklista.

“Do kraja godine, na ukupno 25 lokacija, postavićemo parkinge novog profila, kakve su biciklisti i tražili, tako da mogu da zaključaju bicikl za ram parkinga, ne samo za točak, što smanjuje rizik od kradje ili oštećenja”, objasnio je Čupković.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović rekao je da nova gradska vlast u Beogradu neće da tretira bicikle kao samo sredstvo za rekreaciju, već kao sredstvo za prevoz.

“Prošle nedelje Beograd je dobio prvu biciklističku traku, gde je praktično bicikl integrisan u kolovoz sa ostalim saobraćajem, što je najbolji dokaz da bicikl tretiramo kao sredstvo prevoza, a ne kao sredstvo rekreacije”, kazao je on.
Direktor AMS S-a Mirko Butulija rekao je da je u cilju unapredjenja bezbednosti saobraćaja i kreiranja saobraćajne kulture medju vozačima, AMS S podržao ovu inicijativu za nove parkinge za bicikle i sprovede tradicionalnu akciju “Kaciga glavu čuva”.

“Kao društveno odgovorna organizacija, na ovaj način želimo da podstaknemo bicikliste i motocikliste da koriste zaštitnu opremu i tako povećaju sopstvenu bezbednost”, rekao je Butulija.

Dogadjaju su prisustvovali načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić, kao i generalni sekretar AMSS-a Predrag Đurđev.

Izvor: Blic.rs         Foto:Blic.rs/Telegraf.rs

Komentari