Biciklistima u Parizu dozvoljeno da prolaze na crveno

Biciklistima u Parizu biće dozvoljeno da prođu na crveno svetlo na pojedinim raskrsnicama, nakon što su testovi pokazali da to neće izazvati nesreće.

Posebni semafori za bicikliste biće postavljeni ispod semafora za automobile na nekim mestima. Dodatni semafori pokazivaće kada biciklista može da skrene udesno ili produži pravo, čak i ako sija crveno svetlo za automobile.

Pariz, koji je ove godine opterećen problemom sa smogom, pokušava da podstakne što više ljudi da se kroz grad kreću biciklima. Kancelarija gradonačelnika saopštila je da će novi plan biti realizovan na pojedinim raskrsnicama od jula do septembra i da će to “poboljšati protok biciklističkog saobraćaja”. Testovi iz 2012. godine pokazali su da omogućavanje slobodnijeg kretanja biciklista smanjuje šanse za sudar sa automobilima. Tamo gde ne bude semafora za bicikliste, vozači ovih dvotočkaša moraće da poštuju uobičajene semafore.

Uprkos ovoj promeni, biciklisti neće imati prvenstvo prolaza na putevima i moraće da poštuju prednost pešaka i ostalih učesnika u saobraćaju u skladu sa dosadašnjim pravilima.

Izvor: 021.rs

Komentari