Volvo pravi automobile koji paze na bicikliste

/ 11.03.2013
Po prvi put jedna automobilska kompanija uvodi sistem "Detektor biciklista" koji automatski koči, zaustavlja vozilo i sprečava teške saobraćajne nesreće.

Statistike govre da oko 50 odsto svih biciklista poginulih na putevima u Evropi strad u sudaru sa automobilom.

Sistem se sastoji iz radara koji se nalazi integrisan u prednji deo automobila, zatim od kamere koja je postavljena na unutrašnjem retrovizoru i centralne kontrolne jedinice.

Zadatak radara je da otkrije objekte u zoni ispred automobila i odredi njihovu udaljenost, dok kamera prepoznaje da li se radi o pešaku ili biciklisti. Centralna kontrolna jedinica stalno prati i procenjuje saobraćajnu situaciju.

Ako biciklista iznenada skrene i uđe u putanju automobila, sistem se aktiviri i vozilo automatski koči.

Iz Volva poručuju da novi sistem nikako ne može da bude zamena za opreznost kako vozača, tako i biciklista.

Novi sistem biće dostupan na sedam od 11 Volvovih modela. Ugrađivaće se u fabrici kao dodatna oprema po ceni od 1.850 funti.

Volvo bag

Vazdušni jastu ispod haube

Ovo nije kraj inovacija jer Volvo planira da u maju predstavi svoj prvi automobil opremljen vazdušnim jastukom ispod haube.

Ovaj jastuk će se, poput onih vazdušnih jastuka u volanima, naduvavati ukoliko senzori u prednjem braniku registruju kontakt sa biciklistom ili pešakom.

Jastuk bi trebalo da pokrije trećinu vetrobranskog stakla i na taj način spreči da dođe do povrede glave bicikliste ili pekaša.

Bane Grković

Komentari