Vigins: 100 odsto nisam varalica

, / 06.03.2018
Britanski biciklista ser Bredli Vigins rekao je da je žrtva pokušaja da se okalja njegovo ime pošto je britanski Komitet za digitalizaciju, kulturu, medije i sport ustanovio da je zajedno sa timom Skaj prešao ‚etičku granicu‘.

U izveštaju se navodi da je Vigins koristio supstance koje su dozvoljene po antidoping pravilima da bi poboljšao svoj učinak, a ne jer su mu iz medicinskih razloga bile potrebne.

Ni u jednom trenutku svoje karijere nisam prešao etičku granicu. Sve to 100 odsto negiram. Sve ovo je maliciozno, neko pokušava da mi ukalja ime“, rekao je Vigins u intervjuu za BBC.

Petostruki olimpijski šampion, ujedno prvi Britanac koji je trijumfovao na Tur d‘Fransu, rekao je da je meta ‚lova na veštice‘. Takođe je istakao da njegovu decu maltretiraju u školi zbog toga, da je teško biti svedok svega toga i da mu je život postao pakao.

Biciklizam je sport koji je najviše pod lupom u svetu. Ne mogu da kontrolišem ono šta će ljudi da misle o nečemu, ali za neke šta god da uradite to nije dovoljno. Više ni ne znam više šta treba da radite, prokleti ste ako uradite nešto, prokleti ste ako ne uradite. Uticaj koji sve ima na moju porodicu je užasan, posebno moju decu, to ne bih poželeo nikome“, naglasio je Vigins.

Vigins je dobio dozvolu da koristi kortikosteroid triamcinolon u terapeutske svrhe pred Tur 2011. godine, pobedu na najvećoj trci na svetu 2012. i Điro 2013. godine. Ta supstanca se koristi za alergije i probleme koje obično imaju astmatičari.

Komitet za digitalizaciju, kulturu, medije i sport objavio je u ponedeljak da je dobio poverljive informacije od dobrog izvora o svemu što se dešavalo u timu Skaj između 2011. i 2013. godine. U izveštaju se navodi da su Vigins i mala grupa drugih biciklista trenirali odvojeno od ostatka tima pred početak sezone 2012. godine. Iz britanskog tima su oštro negirali sve što je objavljeno. 

Bio bih u boljoj poziciji da sam ubio nekoga, nego tokom ovog prostora. Ne znam kakvu motivaciju ima taj izvor tih informacija. Sve sam koristio zbog medicinskih potreba. Izveštaj se zasniva na glasini, ali ko je izvor? Neka se javi, u pitanju su ozbiljne stvari“, naglasio je Vigins.

Na pitanje da li potvrđuje da nije varao, Vigins je odgovorio:

100 odsto. Radio sam, bio sam strastven 15-20 godina, a posle svega toga biti optužen za takve stvari je najgora moguća stvar koja je mogla da mi se desi“.

Izvor: sportklub.rs

Komentari