Bivši pobednik Đira doživotno suspendovan

Nekadašnji pobednik trke Điro D'Italija Danilo Di Luka doživotno je suspendovan iz biciklizma zbog trećeg doping prekršaja. Antidoping sud Italijanskog olimpijskog komiteta doneo je tu odluku pošto je 37-godišnji Di Luka bio pozitivan na EPO u iznenadnom testu aprila ove godine, pet dana pre početka ovogodišnjeg Đira. Di Luka je kažnjen i sa 38.000 evra.

On nije negirao prekršaj, rekavši da ovaj slučaj “ne menja ništa posebno” za njegove navijače. On sad ima pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu u švajcarskoj. Tim Vini Fantini-Sele otpustio je Di Luku čim je objavljeno da je uhvaćen u dopingu, a Điro je tada bio pri kraju.

Di Luka je 2009. godine bio suspendovan na dve godine jer je bio pozitivan na naprednu varijantu EPO-a. Ta kazna je smanjena na devet meseci jer je sarađivao sa antidoping vlastima. Di Luka je 2007. godine bio suspendovan na tri meseca zato što je često išao kod lekara Kalra Santučonea koji je bio centralna figura u četvorogodišnjoj istrazi o dopingu.

Zbog dopinga američki biciklista Lens Armstrong je prošle godine doživotno suspendovan, posle čega mu je oduzeto sedam pobeda na Tur de Fransu, a onda i oduzeta olimpijska medalja.

Izvor: Sportal.rs      Foto: Cyclingfans

Komentari