Uskoro Rent a bike u Čačku

Najkasnije u aprilu, ili maju, Čačak će dobiti prve bicikle koje će moći da se iznajme. To je za Ozonpress i TV Telemark najavio direktor JKP Parking servis Zoran Blagojević. Prema rečima Blagojevića, radi se o pilot-projektu gde će za početak biti obezbeđeno između 10 i 20 bicikli. Ukoliko Čačani budu zainteresovani, radiće se na razvoju projekta i proširenju mesta za iznajmljivanje.

Rent a bike je priča koja postoji dugo u našem gradu. Planirali smo da ove godine počnemo sa pružanjem usluge iznajmljivanja bicikli. Za početak smo predvideli da to bude lokacija gde se nalazi taksi stanica,  a kasnije i jedno mesto na izlasku iz Skadarske ulice. Građani će imati priliku da iznajme bicikl, voze ga tokom dana, i vrate ga na mesto gde su ga uzeli. Naravno, ako neko bude želeo da vozi bicikl dva dana to će i moći, a maksimalno pet dana. Nakon tog perioda, smatraćemo da je neko bicikl otuđio navodi direktor Blagojević.

Cena izjanmljivanja bicikle za ceo dan bi bila 100 dinara, plus 20 dinara PDV, odnosno 30 dinara po satu.

Očekujemo da će to biti posebno interesantno za turiste. To je deo projekta koji je naš grad predstavio na Sajmu ekologije u Beogradu, a sve sa ciljem razvoja ekološke svesti, kako bi svi počeli da malo više vozimo bicikle, a manje automobile. Još uvek ne znamo sa koliko ćemo bicikli početi projekat, 10, 15 ili 20, ali ako bude velika zainteresovanost gledaćemo da sistem proširimo i da formiramo veći broj punktova za izjamljivanje, pa tako da ih postavimo na području Keja, bolnice, Avenije… U tom slučaju morali bi softverski da rešimo problem, ali to je razvojni period o kome ćemo tek razmišljati. Ako sugrađani budu prepoznali to kao dobru ideju mi ćemo to dalje širiti, a u suprotnom ta ideja će biti ugašena kaže Blagojević.

Prema rečima Blagojevića, bicikle će imati logo grada, ali i reklame firmi koje se odluče da doniraju ova prevozna sredstva.

U JKP „Parking servis“ ubeđeni su da građani neće otuđivati bicikle i da će naprotiv voditi računa o njima. Nadaju se i novim biciklističkim stazama, što bi uticalo na još veću popularnost ovakvog načina prevoza i rekreacije.

Izvor: www.ozonpress.net

Komentari