SU Bike – subotički sistem za rentiranje gradskih bicikala

/ 19.07.2013
U sklopu projekta „Vratimo Suboticu biciklistima” koji realizuju JKP „Parking” i Grad Subotica prošle godine uspostavljen je sistem iznajmljivanja gradskih bicikala SU Bike.

Sistem za sada ima 56 bicikala i do nedavno je imao četiri stanice: parking iza Otvorenog univerziteta, na Paliću, u Dudovoj šumi i kod bazena na Prozivci. Upravo ove nedelje otvorena je i peta, stanica u Malom Bajmoku, u blizini Buvlje pijace u Subotici. Svi parkinzi za bicikle opremljeni su video nadzorom i sistemom za zaključavanje.

SU bike 3

Jedan čas vožnje gradskih bicikala košta 20 dinara (da, dobro ste pročitali, 20 dinara!)a čitav dan 100 dinara. Sav prihod od rentiranja bicikala ide u humanitarne svrhe, odnosno dotiranje đačkih užina. Jedini fiksni trošak koji Subotičani i svi oni koji žele da voze bicikle imaju jeste registracija korisnika, koja staje 500 dinara i za koju je neophodno priložiti ličnu kartu. Pošto su Palić i okolina turistička mesta, za one koji se kraće zadržavaju, postoji i mogućnost iznajmljivanja korisničkih kartica.

SU bike 1

Oni gradovi u kojima ne može da se vrati biciklistička kultura, već mora da se uspostavlja iznova, mogli bi lako da prepišu ovaj sistem od Subotice. Uostalom, javni gradski bicikli stigli su i u Obrenovac i Novi Sad, šta čekaju lokalne vlasi u vašim gradovima?

SU bike 4

Bajsologija.rs 

Komentari