Udruženje ljubitelja biciklizma – Jugo cikling kampanja

/ 22.02.2013

Udruženje ljubitelja biciklizma – Jugo cikling kampanja osnovano je u decembru 1998. godine u Beogradu na isti dan nakon 114 godina kada je osnovano “PRVO SRPSKO VELOSIPEDSKO DRUŠTVO”. Čista slučajnost! To je prvo udruženje ovog tipa osnovano u tadašnjoj SR Jugoslaviji.

Udruženje je osnovano sa ciljem da promoviše sve vidove biciklizma koji nisu takmičarskog tipa, stvaranje uslova za svakodnevno bezbedno kretanje biciklista, edukaciju mladih u cilju shvatanja prednosti vožnje bicikla, unapređenje životne sredine, unapređenje bezbednosti i zdravlja dece, omladine i odraslih.

Kao takva, Jugocikling kampanja je članica evropskih i svetskih biciklističkih organizacija i udruženja. Punopravni je član European Cyclists’ Federation (ECF), asocijacije preko 70 evropskih udruženja iz više od 40 zemalja, kao i World Carfree Network (WCN), međunarodne mreže 50 nevladinih organizacija iz 26 zemalja širom sveta.

Od osnivanja do današnjeg dana, udruženje je organizovalo razne biciklističke manifestacije na području Beograda i drugih gradova u Srbiji sa ciljem pokretanja određenih biciklističkih projekata i jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine.

Do sada je organizovan festival biciklizma, “Bike Fest”, sedam puta, a “Evropski dan bez automobila”, koji je kasnije prerastao u “Evropsku Nedelju Mobilnosti”, dvanaest puta. Od nas je potekla inicijativa za izgradnju biciklističkog lifta na Brankovom mostu. Pokrenuli smo i projekte izgradnje biciklističkih koridora u Beogradu, “Univerzijada na biciklu”, pokretni most za pešake i bicikliste kod Savskog brodogradilišta, itd. Naša želja je da se biciklisti bezbedno kreću ulicama naših gradova.

bajsologija.rs

Komentari