Biciklističko udruženje „CikloN”

, / 22.02.2013

Biciklističko udruženje „CikloN” osnovano je početkom 2008. godine u Užicu. Aktivnosti udruženja imaju za cilj da se razvija, unapređuje i populariše rekreativni biciklizam, zdrav način života i aktivni boravak u prirodi.

Poseban akcenat se stavlja na zaštitu životne sredine i očuvanje prirodnih vrednosti koje bi se valorizovale kroz organizovanje vožnji. Putovati na dva točka ima niz prednosti. Više se obiđe i vidi u odnosu na pešačenje a mnogo više detalja primeti nego kada se putuje automobilom.

Biciklisti su ekološki turisti jer iza njih ostaje samo otisak guma u prašini i blatu. To su putnici sa razvijenom svešću koji ne ostavljaju tragove za sobom. Utapaju se u okolinu, spajaju sa lokalnim stanovništvom i upoznaju njihove specifičnosti i običaje.

Užički „CikloN” nastoji da se vožnja ne svede na puko ritmičko okretanje pedala i sagorevanje kalorija, već da svaka vožnja bude jedinstveno putovanje u područje sa specifičnim predelima, prirodnim vrednostima, kulturnim i istorijskim obeležjima i nastoji da se od toga napravi svojevrsna robna marka, ekoturistički projekat.

Pri pravljenju specifičnih ekodistanci, vozi se postojećim stazama koje koriste lokalno stanovništvo ili su to šumske komunikacije tako da su osetljivi eko resursi zaštićeni i nema narušavanja osetljivih ekosistema.

bajsologija.rs

Komentari