U petak u Novom Sadu počinje Biciklana fest 2014

Novosadska biciklistička inicijativa se i ove godine pobrinula da obraduje biciklističku zajednicu regiona. Ovog petka počinje Biciklana fest 2014!

Drugi po redu novosadski biciklistički festival Biciklana Fest traje od 29. do 31. avgusta a  otvoren je za sve zainteresovane građane. Osnovni cilj ovog regionalnog festivala je podrška unapređenju i razvijanju biciklističkog saobraćaja i popularizacija korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva a na festivalu će se naći kako promotivne tako i edikativne aktivnosti – za svakoga po nešto.

Promotivne aktivnosti će obuhvatiti biciklističke igre bez granica, radionice za decu, koncerte i druge sadržaje kojima će biciklisti i biciklistkinje pokušati da izazovu mnogo zadovoljstva i smeha. 

Foto Dejan Katašić - Kružni tok

Kako navode u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi koja  organizuje ovaj festival, cilj je da šira zajednica i javnost shvati kako biciklisti i biciklistkinje nisu nikakvi čudaci ni ekstremisti, niti moraju biti čudno obučeni u svetleća odela i utegnuti u biciklističke helanke, nego da su to mnogobrojni građani koji koriste bicikl kao sasvim normalno i svakodnevno prevozno sredstvo, kao što je to automobil ili autobus.

Prvi dan festivala počeće predavanjima o procesima planiranja, izgradnje i regulacije biciklističkog saobraćaja i mogućnosti participacije građana u ovom procesu da bi se nastavio razmenom  iskustava organizacija regiona o uticajima i participaciji građana u procesima unapređenja biciklistilke infrastrukture. Petak u 17h rezervisan je za Kritičnu masu a nakon nje biće organizovana svirka na biciklima i drugi umetnički sadržaji kojima je inspiracija biciklizam ili inspirišu bicikliste.

Foto Darko Kuzmanović - Kritična masa

Drugi dan festivala rezervisan je predavanja o mogućnostima finansiranja projekata organizacija civilnog društva koje se bave temom biciklizma kao i razvojem biciklističkog turizma i mogućnostima regionalne saradnje. Nakon dnevnih radionica predviđeno je da biciklisti Ljubljane i Budimpešte iznesu svoja iskustva o njihovim uspešnim borbama za „biciklističkije“ gradove a veče je rezervisano za projekciju filma „Bicikli pričaju priče“.

slika 1

Poslednjeg dana festivala razgovaraće se o izazovima i preprekama urbanog biciklizma na regionalnom nivou dok će za najmlađe biti organizovana trka na biciklima oko Limanskog parka.

Detaljan program festival pogledajte ovde.

Sva predavanja i panel diskusije su otvorene, tako da mogu da se priključe i studenti, drugi aktivisti i svi zainteresovani. Ove godine akvenat će biti biće na planiranju biciklističke infrastrukture i regulaciji biciklističkog saobraćaja – osnovnim elementima kojima se vožnja bicikla u gradovima čini mogućom. 

Najvažnije pitanje na koje tražimo odgovor jeste: kako u procese kreiranja sredina koje su podešene za bicikliste mogu da se uključe i građani?

Vidimo se u petak da zajedno uživamo u bicikliranju i da učimo kako da razvijamo svoje sredine da budu bolje za vožnju dvotočkaša. 

Bajsologija.rs

Foto: NSBI/Bajsologija

Komentari