U Novom Sadu potrebni parkinzi za bicikle na preko 50 lokacija

U okviru akcije „Češljamo češljeve“ koju je pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa, locirano preko 50 lokacija u gradu na kojima biciklisti pokušavaju da vežu bicikl – a nemaju gde.

Akcija NSBI koja je trajala nepunih nedelju dana pokazala je da u Novom Sadu na preko 50 lokacija nedostaje adekvatan parking za bicikle ili da je postojeći zreo za promenu. Najviše pojedinačnih kritika od biciklista dobila je Banca Intesa čiji su korisnici potpuno prepušteni improvizaciji kada su u pitanju dvotočkaši na ljudski pogon, dok je sa druge strane više zaposlenih iz ERSTE banke koji dolaze na posao biciklom tražilo parkinge za bicikle ispred prostorija svog poslodavca. Iz ove banke su istakli da su od grada za pojedine lokacije već traženi parkinzi za bicikle, ali da je po svemu sudeći „zapelo u birokratiji“.

Vlaska 10 bica 700

Najveći broj lokacija koje su biciklisti naveli nalazi se u centru grada i veoma su prometne – pošta, gradska kuća, McDonald’s, Bazar, NORK, Arena Cineplex, služba katastra, dom zdravlja, CK13 … Ubedljivi šampion na listi poželjnih adresa za biciklističke parkinge je bulevar Mihajla Pupina. Sa druge strane parkinga za bicikle ne manjka ni na drugim adresama – Departman za biologiju, Master centar Novosadskog sajma, Prekršajni sud i Služba za zapošljavanje, BIG centar, SPENS, pošta u Feješ Klare, KUD Petefi Šandor, marketi IDEA i Maxi. Biciklisti su uočili i da u blizini DM i Lilly prodavnica nema parkinga za bicikle, pa kupci kao parking koriste obližnje klupe, drveće i slične rekvizite.

Uz navedene lokacije biciklisti su ostali u rebusu zašto su sa pojedinih mesta češljevi uklonjeni, a nije im postavljena adekvatna zamena (Riblja pijaca, pošta, Vojvođanska banka na Trgu Slobode i dr.). NSBI je veoma zadovoljna odzivom novosadskih biciklista, a rezultate istraživanja dostaviće JKP Parking servis i Zavodu za izgradnju grada o čijem će odgovoru i preduzetim akcijama javnost biti obaveštena.

Izvor: Novosadska biciklistička inicijativa

Komentari