U petak najezda biciklista u Novom Sadu

Treća godišnjica novosadske Kritične mase koja se održava 24. aprila biće obeležena brojem biciklista kakav nije dugo zapamćen na ulicama Novog Sada. Prognoze u ovom trenutku idu i do 2.000 (do sada je najmasovnija vožnja brojala oko 800), a brojeve dodatno podgrevaju lepo vreme, pozitivna energija i prijateljski rivalitet između beogradske i novosadske Kritične mase.

Okupljanje biciklista je tradicionalno poslednjeg petka u mesecu u 17 časova u Limanskom parku. Vožnja će ovaj put ići većim gradskim saobraćajnicama, uključujući i dva kružna toka sa završetkom na Novom naselju. Nakon vožnje biciklisti će probati torte Novosadske biciklističke inicijative, Biciklističkog saveza Vojvodine, poslastičarnica Mocart, Vremeplov i Carigrad, neku od 2.000 vanilica koje su najavili iz Invicta bikeshopa ili jabuke sa novosadskih pijaca, poklon JKP Tržnice. Volonteri i Minakva će deliti limunadu i flaširanu vodu. Promocija policijskih biciklističkih patrola, zdravih stilova života, rentiranja bicikala, besplatni sitni servisi i dijagnostika za bicikl, polo na biciklu, anketa nakon događaja uz zvuke electro swinga popularnog DJ Master Flowa i druge zanimljivosti koje će dodatno obogatiti događaj. Svi učesnici će moći da dobiju i promotivne nalepnice za bicikle, da nabave biciklističke bedževe ili majice. Događaj možete potražiti na Fejsbuku ili ga pratiti na Twitteru koristeći hashtagove #nscriticalmass i #dasvezvoni.

flajer_km_final

Šta je Kritična masa?

Kritična masa je koliko globalni toliko i lokalni mesečni biciklistički događaj sa tradicijom dugom oko 20 godina i prisustvom u preko 400 gradova u svetu. Dosadašnji rekord u posećenosti u Srbiji drži novosadska Kritična masa sa oko 800 biciklista, dok je na globalnom nivou najposećenija bila u Budimpešti sa preko 100.000 biciklista. Kritična masa neretko artikuliše probleme biciklističke zajednice, promoviše bicikl kao zabavno, korisno i normalno prevozno sredstvo i skreće pažnju na prisustvo biciklista u saobraćaju. Novosadska Kritična masa se tradicionalno održava svakog poslednjeg petka u mesecu, u 17 časova sa startom iz Limanskog parka.

Događaj na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1578347382405515/
Ruta: http://ridewithgps.com/routes/7429537

Izvor: nsbi.org.rs

Komentari