Šest načina da sačuvate bajs u Novom Sadu

Šest načina da sačuvate bajs u Novom Sadu. Krađe bicikala u Novom Sadu su toliko učestale da mnogi misle da je jedini način zaštiti se od krađe je nevoziti bicikl.

Mnogi Novosađani su imali iskustvo da im ukradu bajs iz zgrade čak i ako je zaključan. Bicikl je lako rasturiti i prodati, a teško mu je ući u trag i prevencija je tu najvažnija. Pitali smo Marka Trifkovića iz biciklističke inicijative na koji način može da se zaštiti biciklo u Novom Sadu od lopova.  Evo njegovih predloga:

  1. KUPITI KVALITETNU BARVU: kako kažu Holanđani kupite bravu od sto evra a bicikli od dvadeset. Prevencija je najvažnija i u tom smislu treba kupovati kvalitetne brave. Kvalitetne brave su one koje koštaju od 1500 dinara pa naviše.
  2. VEZIVATI BICIKL ZA FIKSNU STVAR: Kada vezujemo bicikl, vezujemo ga za neku fiksnu stvar koja je zacementirana za podlogu, koja ne može da se izvuče pokida i slično.
  3. NE VEZIVATI TOČAK: Kada morate da ostavite bajs negde u gradu da obavite nešto, veoma je važno da ne vezujete točak. Najbolje je vezati okvir rama ili nešto slično  da ne može da se skine deo i da se odnese bicikl.
  4. BICIKL OSTAVLJATI TAMO GDE IMA LJUDI: Pored svih ovih prevencija dobro je uvek ostavljati bajs tamo gde ima ljudi koji mogu da vide i reaguju ukoliko dođe do krađe.
  5. BICIKL NIKAD NE OSTAVLJATI U HODNIKU ZGRADE. Bicikl nikad ne treba ostavljati u hodniku zgrade a pogtovo ne noću to je praktično poziv na krađu. Marko Trifković upozorava da ne postoji savršena brava za bajs već samo brave za koje je potrebno manje ili više vremena da se obiju.
  6. BUDITE BOLJE OBEZBEĐENI OD DRUGIH. Ako ostavljate bicikl na mesto gde ih ima više, dovoljno je da je vaš bicikl bolje vezan od onoga pored. Kradljivci će se uvek pre opredeliti za bajs za kojim im treba manje vremena.

Ovo je šest načina koje je sa nama podelio Marko Trifković iz biciklističke inicijative, imate li vi neki savet kako sačuvati bajs u Novom Sadu ?

Izvor: radiosignal.rs

Komentari