U okviru Evropske nedelje mobilnosti u Svilajncu organizovan dan bez automobila

, / 24.09.2018
Oko 500 građana Svilajnca učestvovalo je u tradicionalnoj 7 kilometara dugoj vožnji bicikala centralnim gradskim ulicama u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti. Ovaj dan bio je kruna sedmodnevnog obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti.

Deca, mladi i penzioneri na biciklama, rolerila, trotinetima, podržali su akciju koja se u Svilajncu održava već četvrtu godinu za redom.
U organizaciji su učestvovali Sportski savez opštine Svilajnac, Volonterska orgnizacija, Crveni krst S, Biciklistički klub „Čiroki“ iz Svilajnca, a pokrovitelj je opština Svilajnac.
-Na ovaj način podržavamo Evropsku nedelju mobilnosti i korišćenje alternativnih načina prevoza koji ne zagašđuju životnu sredinu. Svojim primerom pokazujemo da je prevoz biciklama, rolerima, pa i pešačenje mnogo zdravije i po nas i po našu okolinu, a Svilajnac je kao grad vrlo pogodan za vožnju bicikala, brzo se svuda stiže i ravno je, a i ulažemo i ulagaćemo u izgradnu biciklističkih staza, kako bismo ovaj vid prevoza popularizovali i učinili bezbednijim,izjavila je Dragana Radević, zamenik predsednika opštine Svilajnac i na bicikli predvodila kolonu vozača.
Inače, u okviru Evropske nedelje mobilnosti održano je niz aktivnosti koje su služile da podignu svest dece i ljudi o značaju očuvanja životne sredine.
-Za đake prvake organizovali smo gledanje edukativnog animiranog filma o pravilima ponašanja i bezbednosti u saobraćaju, podelili smo im knjige „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, ljudima smo omogućili besplatne mini servise bicikala i apelovali i motivisali da što više koriste alternativna prevozna sredstva koja ne zagađuju okolinu, rekla je Marina Milutinović, organizator aktivnosti.
Evropska nedelja mobilnosti održana je širom Srbije i Evrope u više od 2.500 gradova.

Izvor: nis.kcnonline.rs

Komentari