Razgovori o urbanoj mobilnosti i posle evropske nedelje mobilnosti sutra u Domu omladine

U sredu će grupa beogradskih biciklista i biciklistkinja organizovati događaj „O urbanoj mobilnosti i posle evropske nedelje mobilnosti“ sa početkom u 16 časova u Domu omladine u Beogradu.

Bajsologija je posnosna što je bila u grupi beogradskih biciklista i biciklistkinja entuzijasta koju čine Ulice za bicikliste, Novinska agencija Beta, inicijativa Beociklizacija, IBikeBelgrade, Ministarstvo Prostora i drugi a koja je uz pomoć Hajnrih Bel fondacije pripremila biciklistički priručnik za početnike pod nazivom “Beograd na pedale”.

km

Neki od saveta koji se mogu naći u priručniku se odnose na to kako odabrati bicikl, kako ga održavati, kuda voziti, zašto ga voziti, na šta obratiti pažnju i kako se obući.

Priručnik je napisan u neformalnom tonu i ponegde se daju saveti koji nisu stoprocentno u skadu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, ali su svakako vrlo praktični. Priručnik je namenjen svima onima koji povremeno voze bicikl, ne voze ga uopšte ili imaju bicikl na terasi ili u podrumu ali ga nisu vozili godinama. Želja nam je da kroz priručnik pokažemo biciklistima i biciklistkinjama Beograda da lako mogu da postanu deo narastajuće biciklističke zajednice grada.  Digitalnu verziju priručnika možete ovde.

10565169_439066182901537_6793709473906503614_n

Pre predstavljanja priručnika biće organizovana i kratka biciklistička vožnja za novinare koji će u realnim uslovima imati priliku da primene preporuke iz priručnika, a organizatori će skrenuti pažnju na nedostatak biciklističke infrastrukture u centru Beograda, kao i na mogućnosti da se ona napravi.

Ruta će ići kroz ulice Braće Jugovića, Francusku, preko trga Republike, Obilićevog venca, Topličinog venca, Maršala Birjuzova, Knez Mihajlove, trga Republike i Makedonske. Početna i krajnja tačka je Dom omladine.

Satnica

16:00 – 16:15 Okupljanje učesnika ispred Doma omladine (ulaz iz Makedonske ulice)

16:15 – 17:00 Vožnja po centralnom delu Beograda i povratak

17:00 – 17:30 Predstavljanje vodiča Beograd na pedale

17:30 – 18:00 Diskusija 

Zbog rezervacije bicikala sve one koji nemaju bicikle molimo da potvrdite svoje učešće na adresi ulicezabicikliste@uzb.rs ili putem telefona: 061-671-0364

Zahvaljujemo se EU Info Centru na pomoći i tehničkoj podršci oko organiziovanja događaja „O urbanoj mobilnosti i posle evropske nedelje mobilnosti“.

Bajsologija.rs

 

Komentari