U BIH obavezna kaciga samo izvan naseljenog mesta

/ 04.07.2013
Vozači motornih vozila u BiH i ubuduće će u toku dana morati imati upaljena svetla, dok će biciklisti kacigu koristiti samo prilikom vožnje izvan naseljenog mesta.

Stoji to, između ostalog, u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima BiH, koji je u posedu “Nezavisnih”, a koji sadrži brojne izmjene.

Naime, u toku je prikupljanje komentara i predloga na predloženi nacrt, koje će trajati do 15. jula, nakon čega će eventualne opravdane primedbe biti uzete u obzir i uvrštene u konačni tekst. Tako je ovim nacrtom predloženo da vozač mopeda, motocikla, tricikla i četvorocikla i lica koja se prevoze tim vozilima i dalje moraju pravilno koristiti zaštitnu kacigu za vreme vožnje.

“Vozač bicikla i lica koja se prevoze njima moraju pravilno koristiti zaštitnu kacigu za vreme vožnje na javnom putu van naseljenog mesta, te koristiti i svetlo odbojni prsluk ili drugu opremu koja omogućava vidljivost”, stoji u predlogu. U obrazloženju stoji da je izmena nastupila jer je obaveza nošenja kacige i u naseljenom mestu destimulativno uticala na obim korištenja bicikala.

Izvor: BikeMagazin

Komentari